23 July, 2018

 
 • Bildmuseet, högsta byggnaden på Konstnärligt campus, invigdes för fem år sedan. Foto: Johan Gunseus.
 • Katarina Pierre, museichef.
 • Bottenvikens Silverkyrka äntrar scenen kl. 22.30.
 • amtel_250x87_NY
 • menskoppen
 • 96690_medborgarskolan
 • Stor fest med fri entré
  när Bildmuseet firar flytt

  Publicerad 17 maj, 2017

  Bildmuseet stoltserar numera i den högsta byggnaden på Umeås konstnärliga campus. Till helgen är det dags för 5-årsjubileum sedan flytten från Gammlia-området och det sparas inte på krutet.

  Katarina Pierre, museichef.

  Katarina Pierre, museichef och konstnärlig ledare på Bildmuseet, berättar att Umeå universitet grundade Bildmuseet på 80-talet för att öka tillgängligheten till konst i norra Sverige. Universitetet, som statlig myndighet, kunde låna verk från statens konstsamlingar och konstintresserade behövde då inte längre åka ner till Stockholm. Bildmuseet låg då på Gammlia bredvid Västerbottens museum.

  Senare växte visionen fram att skapa ett nytt campus i Umeå med konstnärlig inriktning. Det innebar design-, arkitekt, och konstutbildning och konsthall på samma plats – en unik satsning.
  Vad har vunnits på flytten till Konstnärligt campus?
  – Massor. Bildmuseet har flyttat till en fantastisk museibyggnad, blivit mer tillgängligt och med ännu bättre verksamhet. Med de konstnärliga utbildningarna som närmsta grannar har vi kunnat samarbeta med studenterna, som fått extrajobb på museet. Det har också gjort det lättare att bjuda in forskare att hålla öppna föreläsningar och program i anslutning till våra utställningar. Umeå har fått ett till besöksmål både av nationellt och internationellt intresse.

  Bildmuseet är idag en av Sveriges största konsthallar för samtida konst både beträffande utställningsyta och program, och har omkring hela 80 000 besökare per år.

  Katarina Pierre slår fast att Bildmuseet, även om det är en del av Umeå universitet, är till för den breda allmänheten och att programmet som tagits fram till 5-årsjubileet anpassats därefter. Det täcker allt från mingel, kafé och konst till spelningar, DJ och bar.

  Acidtechno-duon Bottenvikens Silverkyrka äntrar scenen kl. 22.30.

  Något som skulle kunna vara extra intressant för studenter är att se Iiris Viljanen och acidtechno-duon Bottenvikens Silverkyrka live, och de studenter vid Konsthögskolan som bjuder på performance.

  Firandet av 5-årsjubileet börjar lördag 20 maj kl. 18.00 och fortsätter in på småtimmarna. Fri entré hela kvällen. Program och tider finns här.

  Annelie Markgren

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Tre gruppledare som hoppas på röster (fr.v.): Johan Lindren, Rimligt Initiativ för Kåren, Erik Arvidsson, Vänsterstudenterna och Lars-Erik Utberg, Arbetarpartiets Studentfackliga Alternativ.

  Kårval drar igång
  – tre tävlar om rösterna

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se