Jakten på entreprenör och hyresgäster  i Scharinska går vidare för Umeå studentkår. Sedan beslutet togs innan jul om att hyra ut samtliga ytor, istället för att driva verksamheten själv, har jakten på hyresgäster pågått. Än så länge utan framgång.

Umeå studentkår har från och med första april tillgång till Scharinska villan. Tanken från kårens sida är att hyra ut serverings- och kvällsverksamheten till extern entreprenör samt kontorsdelarna till intressenter. Men en vecka in i april ekade lokalerna fortfarande tomma.

Umeå studentkårs projektledare Therese Löwenius Nilsson säger att inget kontrakt är klart, men att de fortfarande jobbar på saken.
– Just nu ligger fokus på att hitta en entreprenör, vilket känns som det viktigaste och det vi lägger mest fokus på. Vi har även intressenter på kontoren, men jag tror det blir lättare att lösa den frågan om det redan finns en entreprenör i huset att utgå från.
Finns det intressenter på alla delar?
– Ja, det är saker på gång och jag hoppas det ska lösa sig snart.
Hur länge klarar kåren rent ekonomiskt av att stå utan hyresgäster?
– Jag kan inte kommentera de ekonomiska frågorna.
När vi pratades vid innan öppnandet sa du att du var lite orolig över att det inte fanns några klara hyreskontrakt. Är du orolig nu?
– Det är både och för det gäller att ha is i magen och vi jobbar för fullt det ska lösa sig.
Rockklubben It’s Only Rock ’N’ roll, som av bostadsrättsföreningen Bågen förbjöds att spela livemusik efter klagomål om bullernivåer, ryktas vara intresserade av lokalerna. Kan de bli aktuella?
– Inga kommentarer.

Lars Karlsson, Umeå kommuns representant i samverkansgruppen för Scharinska, kan när Vertex ringer upp inte säga någon i frågan om It’s only rock n roll kan bli aktuell som hyresgäst.
– Umeå studentkår får komma till oss med ett konkret förslag på entreprenör och sedan får vi ta ställning till det. Men vi vill självklart, som hyresvärd, ha yttrande och ett utlåtande från de tidigare hyresvärdar och så får ta in den informationen och ta det vidare till samverkansgruppen. Vi har krav från länsstyrelsen på vilka verksamheter som är förenliga med huset. Scharinska villan är byggnadsminnesförklarad och det finns därför många saker att i beaktning.

Eftersom det fanns besiktningsanmärkningar efter renoveringarna så kommer kommunen att upplåta Scharinska hyresfritt till Umeå studentkår under april. Därefter ligger kårens totalkostnad, inklusive renoveringskostnader, för Scharinska på ungefär 70 000 kronor varje månad.

Uppdaterat:  Att Rockklubben It´s Only Rock ’n’ Roll är aktuella som entreprenörer i Scharinska har nu bekräftats, men det förutsätter att kommunen godkänner klubbens verksamhet i huset. Enligt en artikel i VK ska Umeå studentkårs styrelse, i ett mejl till kårfullmäktiges ledamöter, ha förepråkat en uppsägning av hyresavtalet med Umeå kommun om kommunen inte godkänner rockklubben som entreprenör. Besked om hur kommunen ställer sig i frågan ska komma inom kort.

 Text och foto:
Anders Samuelsson