Månader av noggrann planering har nu satts i verket när tusentals nya umeåstudenter ska hälsas välkomna. – På vår mottagning ska alla ha roligt! säger civilekonomernas fadder Andreas Otterfalk.

Nybörjarna Cecilia Persson och Klara Kindlund.
Nybörjarna Cecilia Persson och Klara Kindlund.

Discomusik dånar mellan Lindellhallens väggar och lokalen fylls av dansande, sjungande faddrar och generaler. Spänningen stiger när dörren öppnas till hörsalen där de nya civilekonomstudenterna sitter samlade. Med neongröna kroppsstrumpor, rosa prinsessklänningar, låtsasmustascher och piratkostymer stormar de in för att äntligen få möta sina rookies.
– Det är full fart från början och vi känner oss välkomna, säger nybörjarstudenterna Klara Kindlund och Cecilia Persson.

Erik Vänstedt är eventansvarig.
Erik Vänstedt är eventansvarig.

En intensiv vecka med aktiviteter både dagtid och kvällstid ska sammansvetsa de nya studenterna och ge dem en oförglömlig start på utbildningen. Mottagningsschemat har planerats i detalj av en styrgrupp där generalen Erik Vänstedt sitter som eventansvarig.
– Vi vill att alla ska känna gemenskap och ha roligt, så vi anordnar olika typer av aktiviteter för att få med oss så många som möjligt. Varje år har mottagningen också ett speciellt tema, och i år är det sagornas värld.

När alla nya studenter hittat sina faddergrupper är det dags att krönas till en äkta rookie. I tur och ordning ropas de upp och får ställa sig på knä framför kungens fötter. En magisk fe blåser glitter i deras hår och sätter på prinsesskronor medan kungen för sitt glänsande plastsvärd från axel till axel. Sedan blir det samling med information om saker som är bra att veta. Till exempel att cykel är ett måste som student i Umeå och vilka samlingsplatser och klädkoder som gäller under veckan.

Ett glatt gäng civilekonomer redo för en ny färsk termin.
Ett glatt gäng civilekonomer redo för en ny färsk termin.

För att grupperna ska känna trygghet är också faddrarna noga med att betona att ingen är tvingad till att delta i någon aktivitet om man inte vill, och att alkoholhets är förbjuden. På varje aktivitet kommer några av faddrarna att vara nyktra, och efter utgångar är det obligatoriskt för alla rookies att meddela i facebookgruppen när de kommit hem.

Förutom att ordna roliga aktiviteter är stöttning och vägledning mycket viktiga delar i rollen som fadder, menar Andreas Otterfalk.
– Vi ska ta hand om de nya studenterna och visa dem vägen. Vi har till exempel rundvandringar, hjälper dem att fixa kårlegitimation och svarar på frågor.

Text och foto:
Vendela Wikström