20 March, 2019

 
 • Destruktiva normer är grunden för näthatet, menar Umeåforskaren Elza Dunkels.
 • amtel_250x87_NY
 • menskoppen
 • Så kan du motverka hat
  och mobbning på nätet

  Publicerad 9 november, 2017

  – Alla ska börja med sig själv, menar Elza Dunkels, en av Sveriges främsta experter på unga och nätet, som nyligen föreläste om hat, kärlek och mobbning på nätet.

  Föreläsningen – en del av Psykeveckan som ordnas för att öka förståelsen och kunskapen om psykisk ohälsa – hölls på Frälsningsarmén där publiken hade möjlighet att ställa frågor till Elza Dunkels. Det finns en viss skillnad när det är barn eller vuxna som drabbas, menar hon, men ändå kan var och en följa övergripande priciper för att motstå mobbningen.

  Först och främst handlar det om rätten att skydda oss,  att inse att vi har rätt att vara som vi är och uppföra oss som vi vill. Den andra principen är att visa vårt stöd för de som blivit utsatta. Vi kan skicka ett meddelande eller säga att vi inte håller med förövaren om elaka kommentarer. Den sista principen är att inte bidra till mobbning och inte sprida kränkande information. Vi borde vara noggranna och läsa igenom det vi delar på nätet.

  Elza Dunkels riktar särskilt uppmärksamhet mot sociala relationer. Det är jätteviktigt att människor som blir utsatta har någon de kan prata med. Ofta är man rädd att dens närmaste blir ledsna om de får veta om kränkningarna. Därför är det angeläget att ha öppna samtal med varandra.

  Det är mycket lättare att införa olika slags förbud så som telefonanvändning i skolan än att ta ansvar och våga prata, säger Elza. Man kan inte lära ut hur de utsatta ska bete sig men man kan vara lugn och orka lyssna.

  Grunden till kränkningar ligger i destruktiva normer, enligt Umeåforskaren. De normerna baseras på sexism, nazism och hat. Till exempel man kan höra att killar inte borde göra en sak för den betraktas som en tjejgrej. Det sätt hur samhället fungerar är en av de viktigaste orsakerna till mobbning.
  – Alla ska börja med sig själva, säger Elza och uppmanar folk att ta ansvar för sin kommunikation i första hand. Då har man större chans att påverka situationen.

  Viktoriia Timokhova
  Foto: Mattias Pettersson

  ELZA DUNKELS:
  Elza Dunkels är docent i pedagogiskt arbete och arbetar som lärarutbildare och forskare vid Umeå universitet. Hennes senaste bok Näthat, nätkärlek och nätmobbning ‒ kunskap och strategier för en bättre vardag på nätet ger en bättre inblick i problemet. Forskaren har också sin blogg Nätkulturer där hon delar med sig av sina funderingar kring ämnet.

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se