– Alla ska börja med sig själv, menar Elza Dunkels, en av Sveriges främsta experter på unga och nätet, som nyligen föreläste om hat, kärlek och mobbning på nätet.

Föreläsningen – en del av Psykeveckan som ordnas för att öka förståelsen och kunskapen om psykisk ohälsa – hölls på Frälsningsarmén där publiken hade möjlighet att ställa frågor till Elza Dunkels. Det finns en viss skillnad när det är barn eller vuxna som drabbas, menar hon, men ändå kan var och en följa övergripande priciper för att motstå mobbningen.

Först och främst handlar det om rätten att skydda oss,  att inse att vi har rätt att vara som vi är och uppföra oss som vi vill. Den andra principen är att visa vårt stöd för de som blivit utsatta. Vi kan skicka ett meddelande eller säga att vi inte håller med förövaren om elaka kommentarer. Den sista principen är att inte bidra till mobbning och inte sprida kränkande information. Vi borde vara noggranna och läsa igenom det vi delar på nätet.

Elza Dunkels riktar särskilt uppmärksamhet mot sociala relationer. Det är jätteviktigt att människor som blir utsatta har någon de kan prata med. Ofta är man rädd att dens närmaste blir ledsna om de får veta om kränkningarna. Därför är det angeläget att ha öppna samtal med varandra.

Det är mycket lättare att införa olika slags förbud så som telefonanvändning i skolan än att ta ansvar och våga prata, säger Elza. Man kan inte lära ut hur de utsatta ska bete sig men man kan vara lugn och orka lyssna.

Grunden till kränkningar ligger i destruktiva normer, enligt Umeåforskaren. De normerna baseras på sexism, nazism och hat. Till exempel man kan höra att killar inte borde göra en sak för den betraktas som en tjejgrej. Det sätt hur samhället fungerar är en av de viktigaste orsakerna till mobbning.
– Alla ska börja med sig själva, säger Elza och uppmanar folk att ta ansvar för sin kommunikation i första hand. Då har man större chans att påverka situationen.

Viktoriia Timokhova
Foto: Mattias Pettersson