23 June, 2018

 
 • amtel_250x87_NY
 • 96690_medborgarskolan
 • menskoppen
 • S störst i kårval med
  rekordlågt deltagande

  Publicerad 8 maj, 2017

  Valdeltagandet i årets upplaga av Umeå studentkårs kårval störtdök och landade på en historiskt låg nivå. Flest röster fick Studentpartiet Socialdemokraterna.

  Ifjol röstade 14 procent av medlemmarna i Umeå studentkårs kårval. I år störtdök valdeltagandet och bara 364 av 4108 röstberättigade medlemmar valde att delta. Det är drygt 200 färre röstande än ifjol, vilket till slut gav ett valdeltagande på 8,9 procent.

  Umeå studentkårs kårval 1969–2015.

  Noteringen är en av de sämsta i kårvalets snart 50-åriga historia, där valdeltagandet bara vid två tidigare tillfällen hamnat under 10 procent (se diagram med siffror fram till 2015).

  Vänsterns studentförbund, som under flera år lockat flest röstande i kårvalet, ställde inte upp i år, vilket sannolikt påverkat kårmedlemmarnas vilja att rösta. Valnämndens ordförande, Andreas Fällström, sa innan kårvalet att om tidigare VSF-röstare skulle nobba kårvalet riskerade deltagandet att hamna på en nivå där valets legitimitet kan ifrågasättas.

  Andreas Fällström.

  Är vi där nu?
  – Det är naturligtvis mycket problematiskt att valdeltagandet är så lågt. Valnämnden har ett stort ansvar att arbeta hårt för att höja valdeltagandet och mot bakgrund av årets siffror kan jag inte säga annat än att det är ett stort misslyckande. Jag som valnämndens ordförande tar förstås på mig det fulla ansvaret för detta.

  Andreas Fällström säger också att det lägre valdeltagandet i mångt och mycket en konsekvens av att så få listor (kårpartier) ställde upp i valet och att det fanns få kandidater att välja bland.
  – Det faktum att VSF inte ställde upp i år samt att Valborg och första maj inföll under valperioden påverkade tyvärr väldigt mycket.

  Hur kan kårvalet göras mer angeläget för studenterna?
  – Valnämnden måste få friare tyglar att pröva sig fram och hitta rätt recept för att göra kårvalet relevant. Därför är jag glad att vi nu på konstituerande fullmäktige förenklar stadgarna så att valnämndens arbete inte detaljregleras. En lärdom är att valnämndens primära fokus bör ligga på PR och marknadsföring. De mobila valstationerna har även fungerat bra men bör användas i mycket högre utsträckning.

  Efter att rösterna räknats visade det sig att Studentpartiet Socialdemokraterna lockat flest röstande. 43 procent av rösterna ger 13 mandat av kårfullmäktiges totalt 31 mandat. Näst störst blir Moderat Student med 12 mandat i fullmäktige. Kvarkens Kamrater och Arbetarpartiets Studentfackliga Alternativ får båda 3 mandat.

  Bertil Janson

  KÅRVALET 2017:
  Siffror inom parantes avser förändring jämfört med förra kårvalet.
  • Studentpartiet Socialdemokraterna: 43%. 13 mandat (+6)
  • Moderat Student: 37%.12 mandat (+2)
  • Kvarkens Kamrater: 11%. 3 mandat (+1)
  • Arbetarpartiets Studentfackliga Alternativ: 9%. 3 mandat (+2)

  Antal röstande: 364 kårmedlemmar (ifjol 573).
  Varav blankröster: 25 (30).
  Röstberättigade: 4108 (4110).

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Tre gruppledare som hoppas på röster (fr.v.): Johan Lindren, Rimligt Initiativ för Kåren, Erik Arvidsson, Vänsterstudenterna och Lars-Erik Utberg, Arbetarpartiets Studentfackliga Alternativ.

  Kårval drar igång
  – tre tävlar om rösterna

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se