23 June, 2018

 
 • 96690_medborgarskolan
 • amtel_250x87_NY
 • menskoppen
 • ”Riskbruk” av alkohol
  utbrett bland studenter

  Publicerad 23 februari, 2017

  Varannan student i Vertex enkätundersökning dricker så mycket alkohol per tillfälle att det faller under definitionen för riskbruk.

  Standardglas…

  Enligt IQ, en organisation som jobbar för ”en smartare syn på alkohol”, dricker 9 av 10 vuxna svenskar alkohol. Enligt en statlig utredning dricker ungefär 700 000 svenskar så mycket att de riskerar att ta skada, vilket kallas för ”riskbruk”. Med riskbruk avses ett drickande som innebär ökad risk för fysiska, psykiska och sociala konsekvenser.

  Folkhälsomyndigheten definierar riskbruk utifrån begreppet ”standardglas”, som motsvarar en burk folköl, en flaska starköl, ett glas vin (15 cl) eller 4 cl starksprit. Måtten för riskbruk är då: Om en man dricker mer än 14 standardglas per vecka eller 4 standardglas vid ett och samma tillfälle. För en kvinna innebär riskbruk mer än 9 standardglas per vecka eller mer än 3 standardglas vid ett och samma tillfälle.

  Vertex delade i slutet av höstterminen ut 100 enkäter till slumpvis utvalda studenter i Samhällsvetarhuset, Humanisthuset, MIT-huset, Vårdvetarhuset och Naturvetarhuset för att pejla studenters alkoholvanor. Då urvalet är begränsat ger undersökningen inte något statistiskt säkerställt resultat, men kan ses som en fingervisning och indikation om läget.

  10 procent av studenterna i undersökningen uppger att de aldrig dricker alkohol, en andel som motsvarar IQ:s statistik. Av den stora majoritet som uppger att de dricker alkohol svarar mer än hälften att de dricker sex eller fler standardglas per tillfälle, alltså klart över för riskbruk för såväl kvinnor som män. 20 procent av dem som dricker alkohol har någon gång oroat sig över sina alkoholvanor. Samtliga resultat från enkäten finns sammanfattade här [pdf].

  Läs mer i Vertex nr 2-2017, där även en student som
  tagit sig ur ett långvarigt alkoholmissbruk intervjuas.
  Numret utkommer den 28 februari.

  Anders Samuelsson

   

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Tre gruppledare som hoppas på röster (fr.v.): Johan Lindren, Rimligt Initiativ för Kåren, Erik Arvidsson, Vänsterstudenterna och Lars-Erik Utberg, Arbetarpartiets Studentfackliga Alternativ.

  Kårval drar igång
  – tre tävlar om rösterna

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se