20 August, 2019

 
 • Egen studentlya – långt bort för många nya studenter.
 • Jenny Kinert.
 • menskoppen
 • amtel_250x87_NY
 • Rekordmånga behöver
  akut hjälp med bostad

  Publicerad 10 september, 2014

  Akutrumsförmedlingen har i höst fler sökande än någonsin tidigare. Vertex har pratat med en av Umeås många bostadslösa studenter.

  Med nästan 200 fler bostadssökande studenter än rekordåret 2005 har Akutrumsförmedlingen, som drivs av Umeå studentkår på uppdrag av Umeå kommun, fått jobba hårt under hösten.
  – Det är fler sökande än någonsin. Det tidigare rekordet var 2005 då det var 697 registrerade studenter på Akutrumsförmedlingen. I år är vi uppe i 889 stycken, säger Anna-Lena Lövgren, ansvarig vid Akutrumsförmedlingen på Umeå kommun.

  Jenny Kinert – söker bostad.

  Jenny Kinert – söker bostad.

  Jenny Kinert, som precis påbörjat sina studier på civilingenjörsprogrammet i interaktion och design, är en av många studenter som forfarande söker boende. Just nu bor hon hos en barndomsvän i en liten etta på Nydala. Där finns ett vardagsrum, sovalkov samt ett kök. Där får hon bo i väntan på att hitta något eget.
  – Det är ett stressmoment, för jag ser det inte som att jag har ett boende idag. Jag kan inte ta med mina egna saker, då de inte ryms, så jag har bara det absolut nödvändigaste. Än så länge går det bra, men jag har bara bott här en vecka.

  Av de 889 studenter som kontaktat Akutrumsförmedlingen har 559 hittat ett boende på annat håll under tiden de väntat. 36 har tackat nej till sitt erbjudande och placeras då sist i kön
  – Just nu har vi 136 stycken i kön. Generellt kan man säga att var fjärde student som blir erbjuden något tackar ja. Och nu har vi inte så mycket kvar att erbjuda. Tyvärr försvann ett akutboende på Olovsdal, som brukar ta 30–40 stycken, då det byggs där nu. Men det är bara titta på antalet i kön, det hade ju inte hjälpt alla ändå, säger Anna-Lena Lövgren.

  Var bor studenterna?
  – De flesta i privatrum runt om i kommunen, men annars bor det folk på campingen i Vännäs, i Holmsund och Hörnefors. Kort sagt, allt tänkbart som kan fungera.

  Anders Samuelsson

  Läs mer om bostadskrisen i Vertex nr 7-2014,
  som utkommer den 30 september.

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.