– Kärlek och hat. Värme och kyla. Det vi får ger vi tillbaka dubbelt upp. Vi längtar! Det säger Micke Blomqvist,  sångare och gitarrist i punkbandet Asta Kask om vad publiken på campus  har att vänta.

Asta Kask är ett av de klassiska svenska punkbanden. Redan 1978, då under namnet X-tas, bildades bandet som fredag den 14 mars gör två spelningar i Umeå. På kvällen spelar de på Scharinska Vasagatan, men redan vid lunchtid kan studenter se och höra gruppen i Ljusgården i Lärarutbildningshuset.

SÅNGAREN OCH GITARRISTEN  Micke Blomqvist, som var med redan 1978, tror att det kommer kännas jättekonstigt att spela för lunchande studenter istället för de mer traditionella kvällsspelningarna på klubbar.
– Vi har genom åren gjort många konstiga spelningar. Detta var väl ett sätt för bokarna att få ihop det med dealarna. Vi får väl göra det bästa av det möjliga och ge allt vi har på bägge gigen. Alla ska ha sitt. Vi gillar ju att spela så det ska vi nog fixa.
Hur är turnélivet nu jämfört med under de första åren ni spelade?
– Inte så mycket faktiskt. Samma väg i olika bilar till samma ställen. Samma punkgryta och samma publik (skratt). Nej, men det funkar väl ungefär som förr, men är en lite större maskin att klara av. Vi bor numera på olika håll med 35 mils avstånd så ibland är det tjorvigt att få ihop det.
Har ni spelat i Umeå tidigare?
– Inte så mycket faktiskt. Umeå Open och Scharinska har vi besökt förut men annars har det varit skralt tyvärr. Vi gillade ju Scharinska jävligt mycket när vi var där sist. Hoppas det blir ett jävla drag igen denna gång.
Det har varit många uppehåll genom åren. Har ni en planerad fortsättning efter den här turnén?
– Vi har inga planer whatsoever utan gör bara det vi gillar mest. Vi har så förbannat kul tillsammans idag, och så länge vi trivs kommer vi att köra järnet. Ingen strategi alltså. Kommer det fram fler låtar kanske det blir fler skivor. Vi får se.

 ANDERS SAMUELSSON