26 September, 2018

 
 • amtel_250x87_NY
 • menskoppen
 • Pride på biblioteket
  lyfter fram HBTQ-böcker

  Publicerad 25 september, 2017

  Den som besöker Umeå universitetsbibliotek framöver möts av regnbågsflaggor och girlanger. Det är en del av utställningen ”Pride på biblioteket” som synliggör litteratur med HBTQ-tema.

  HBTQ är en förkortning för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner. En grupp som, då det inte finns någon egentlig motpol till heteronormen i samhället, fortfarande möter diskriminering. Strukturellt förtryck som till exempel osynliggörande är vanligt i Sverige.

  Lars-Åke Persson, lika villkorsrepresentant vid Umeå universitetsbibliotek, är en av dem som jobbar med utställningen ”Pride på biblioteket”. Han förklarar att bibliotek har en viktig demokratisk uppgift att verka för öppenhet och inkludering, och att utställningen nu visas för sjunde året i rad i samband med Umeå Pridefestival.
  – Vi uppmärksammar Pridefestivalen som äger rum i Umeå. Kulmen är egentligen på lördag med Pridetåget, men vi tjuvstartar, säger Lars-Åke Persson.

  Medicinska biblioteket lyfter fram medicinsk litteratur med HBTQ-tema och UB Konstnärligt campus litteratur inom området konst och arkitektur. Universitetsbiblioteket (UB) har den bredaste delen av utställningen och visar såväl svensk som utländsk skön- och facklitteratur, tidningar, barnböcker och avhandlingar med HBTQ-tema.

  Ett exempel på en avhandling som kommer att finnas på Universitetsbiblioteket är Signe Bremers ”Kroppslinjer: kön, transsexualism och kropp i berättelser om könskorrigering”, nyutgiven 2017, som bland annat diskuterar den nu avskaffade lagstiftningen om tvångssterilisering av transpersoner i samband med könskorrigering i Sverige. Steriliseringskravet avskaffades 2013.

  Lars-Åke Persson påminner om att tanken om allas lika värde inte gäller överallt, och att homosexualitet på vissa håll i världen till och med är belagt med dödsstraff. Många som tar del av utställningen på något av biblioteken uppskattar att den visas.
  – Besökare kommer till informationsdisken och tackar för att vi lyfter fram det här, säger Lars-Åke Persson.

  Annelie Markgren

  ”PRIDE PÅ BIBLIOTEKET”:
  Utställningen pågår 26 september – 8 oktober i Studiesalen på Umeå universitetsbibliotek, samt på Medicinska biblioteket, UB Konstnärligt campus och UB Örnsköldsvik. Alla är välkomna att välja och vraka bland, låna och köa på böckerna.

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se