18 August, 2018

 
 • Sofie Liszka (t.v.) och Helena Westerlund kämpar med preppmatten.
 • Leonardo Monrroy.
 • amtel_250x87_NY
 • 96690_medborgarskolan
 • menskoppen
 • Preppkurs väcker glömda
  mattekunskaper till liv

  Publicerad 22 augusti, 2017

  Många studenter på programmen inom naturvetenskap och teknik har inte öppnat en mattebok på flera år. Därför håller äldrekursare nu i preppmatte, så att kunskaperna fräschas upp innan terminsstarten.

  Leonardo Monrroy.

  – A i kvadrat plus b i kvadrat är lika med hypotenusan i kvadrat. Det är Pythagoras sats, säger Leonardo Monrroy medan han ritar upp en triangel på en av whiteboard-tavlorna. Trots att bara drygt en halvtimme har gått av den tre timmar långa lektionen, är de två andra tavlorna redan fulla av anteckningar.

  Den här veckan undervisar han de nya studenterna på civilingenjörsprogrammet i bioteknik i matte. Kursen heter preppmatte och ges för att hjälpa de nyantagna på programmen inom naturvetenskap och teknik som vill fräscha upp kunskaperna i ämnet.
  – Det finns en ansvarig lärare som har gett oss en planering med vad vi ska gå igenom. Det är främst av allt repetition från gymnasiet samt att börja lite långsamt på det som kommer, säger Leonardo Monrroy.

  I dag går han igenom ett förprov som de nya studenterna fick göra i går. Syftet med provet är att se vad de behöver träna på. Medan Leonardo Monrroy delar med sig av knep för att komma ihåg konjugatregler, logaritmer och andra formler antecknar ett 30-tal studenter flitigt. En av dem är Helena Westerlund.
  – Jag bestämde mig i våras för att plugga och bioteknik känns roligt med spännande ämnen. Det är 20 år sedan jag läste matte, men det kommer tillbaka. De som undervisar är duktiga och vet vad de gör.

  Bredvid henne sitter Sofie Liszka. Hon gick ut gymnasiet 2015 och känner också att en hel del av matten har fallit bort.
  – Det här behövs till 100 procent. Jag har glömt bort allt. Man känner sig osäker på smågrejer men de kommer tillbaka allt eftersom, säger hon.

  På fredag har studenterna övat intensivt i fyra dagar. Då är det dags för slutprovet, som ska visa om förberedelserna har gett resultat. Det hjälper även den ansvarige läraren om kursens innehåll behöver justeras inför kommande år.

  Text och foto:
  Vendela Wikström

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Tre gruppledare som hoppas på röster (fr.v.): Johan Lindren, Rimligt Initiativ för Kåren, Erik Arvidsson, Vänsterstudenterna och Lars-Erik Utberg, Arbetarpartiets Studentfackliga Alternativ.

  Kårval drar igång
  – tre tävlar om rösterna

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se