Många studenter på programmen inom naturvetenskap och teknik har inte öppnat en mattebok på flera år. Därför håller äldrekursare nu i preppmatte, så att kunskaperna fräschas upp innan terminsstarten.

Leonardo Monrroy.

– A i kvadrat plus b i kvadrat är lika med hypotenusan i kvadrat. Det är Pythagoras sats, säger Leonardo Monrroy medan han ritar upp en triangel på en av whiteboard-tavlorna. Trots att bara drygt en halvtimme har gått av den tre timmar långa lektionen, är de två andra tavlorna redan fulla av anteckningar.

Den här veckan undervisar han de nya studenterna på civilingenjörsprogrammet i bioteknik i matte. Kursen heter preppmatte och ges för att hjälpa de nyantagna på programmen inom naturvetenskap och teknik som vill fräscha upp kunskaperna i ämnet.
– Det finns en ansvarig lärare som har gett oss en planering med vad vi ska gå igenom. Det är främst av allt repetition från gymnasiet samt att börja lite långsamt på det som kommer, säger Leonardo Monrroy.

I dag går han igenom ett förprov som de nya studenterna fick göra i går. Syftet med provet är att se vad de behöver träna på. Medan Leonardo Monrroy delar med sig av knep för att komma ihåg konjugatregler, logaritmer och andra formler antecknar ett 30-tal studenter flitigt. En av dem är Helena Westerlund.
– Jag bestämde mig i våras för att plugga och bioteknik känns roligt med spännande ämnen. Det är 20 år sedan jag läste matte, men det kommer tillbaka. De som undervisar är duktiga och vet vad de gör.

Bredvid henne sitter Sofie Liszka. Hon gick ut gymnasiet 2015 och känner också att en hel del av matten har fallit bort.
– Det här behövs till 100 procent. Jag har glömt bort allt. Man känner sig osäker på smågrejer men de kommer tillbaka allt eftersom, säger hon.

På fredag har studenterna övat intensivt i fyra dagar. Då är det dags för slutprovet, som ska visa om förberedelserna har gett resultat. Det hjälper även den ansvarige läraren om kursens innehåll behöver justeras inför kommande år.

Text och foto:
Vendela Wikström