Med rätt belysning, dold förvaring och fräscha textilier kan ditt studentrum bli som nytt, tipsar inredningsbloggaren och före detta umeåstudenten Frida Ramstedt.

Frida Ramstedt är umeåbo från början och det var också här hon pluggade civilekonomprogrammet. 2005 fick hon idén till en inredningsblogg och resten är, som det heter, historia. 2015 omsatte Trendenser över fyra miljoner kronor och Frida blev nyligen belönad som årets inredningsbloggare av tidningen Elle.
När Vertex träffar henne har hon precis avslutat en lunchföreläsning om sitt företagande i Lindellhallen. Några dagar tidigare föreläste hon om hållbar inredninge i samband med IKEA-invigningen i Umeå.
När du kliver in i ett rum, kan du undvika att möblera om det i tanken?
– Inte riktigt. Jag är nog en jobbig person att bjuda hem (skratt). Jag kan tänka ”Om man bara flyttade de där sakerna så skulle ljusinsläppet bli bättre här”. Så visst får man bita sig i tungan ibland. Men det är mitt jobb och jag antar att det är samma sak för frisörer när de ser hår.
Vad skulle du aldrig ha i ditt hem?
– Plast och andra icke återanvändningsbara material. Döda material, som laminat och hårdlackade ytor, skapar ingen känsla.

Frida ser tillbaka på sin tid vid civilekonomprogrammet i Umeå med glädje. Hon tog chansen att engagera sig i en mängd olika föreningar och organisationer, vilket hon vill tipsa andra studenter att göra.
– Det är under studietiden man kan pröva saker man annars aldrig får chansen till, som att plugga utomlands. Så istället för att ta sovmorgon finns det mycket annat man kan prova på.

Något hon inte fick med sig från sin studietid är en examen från civilekonomprogrammet, vilket fortfarande kan gräma henne.
– Jag fick jobb i samband med att jag skrev min C-uppsats. Det saknas en tiopoängskurs i statistik som jag då tänkte att jag skulle fixa senare. Det blev aldrig av vilket känns lite tråkigt eftersom jag verkligen tycker det är viktigt att ta sin examen.

Det har onekligen gått rätt hyfsat för Frida ändå och bloggen trendenser.se har belönats med ett antal priser. Heminredning är något hon brinner för och efter att hon fick en son har hållbarhetsperspektivet blivit särskilt viktigt. Hennes tips för studentrummet hittar du här nedanför.

Läs längre intervju med Frida Ramstedt
i Vertex nr 3-2016,
som utkommer den 29 mars.

Text och foto:
Anders Samuelsson