– Vi är jättenöjda med att ha kunnat boka Özz Nûjen. Det säger Hampus Gjöres Clark, eventansvarig på Uniaden, inför tisdagens gästföreläsning i Aula Nordica.

Özz Nûjen.
Özz Nûjen.

Med ett CV som innehåller stand up-shower och inhopp som skådespelare (bland annat i SVT:s Äkta människor och i En midsommarnattsdröm på Uppsala stadsteater) och programledarskap i både radio och teve är det svårt att undgå den frispråkige komikern Özz Nûjen. Vid sidan av detta föreläser han, vilket publiken i Aula Nordica kommer få uppleva den 28 januari.
Hampus Gjöres Clark säger att Uniaden sökte ett känt namn som många studenter har en relation till och således kan locka ännu fler till mässan.
– Han är ett aktuellt namn och går i linje med årets tema, Network with confidence.
På vilket sätt?
– Han kommer med en färdig föreläsning, och man kan inte peta så mycket i den. Men han kommer föra in en touch av nätverkande i den. Dessutom sommarpratade han om självkänsla och temat kretsar just kring självkänsla och att våga vara självsäker när man söker jobb.

I HÖSTAS HAMNADE Özz Nûjen i fokus när det kom fram att nrk (den norska motsvarigheten till svt) klippt ned hans medverkan i teveprogrammet Skavlan, där han anklagade Frem­skrittspartiet och Höyre för att vara rasistiska. Den politiska sidan är något som återkommer hos Özz Nûjen. I en intervju med sajten nyheter24 svarar han följande om huruvida det är viktigt med politisk humor.
– Det är jätteviktigt. På något sätt så är ju vi stand up-komiker en termometer i arslet på samhället. Och det luktar inte alltid gott där heller. Men på något sätt så måste man få fram det, trycka på missnöje, fel och brister. För ja, vårt samhälle är bättre än de flesta, men är det bra? Är det så bra som det kan bli? Ska vi vara nöjda och sluta utvecklas eller vad ska vi göra?

UNDER VÅREN KOMMER han att turnera i Göteborg och Stockholm med sin nya föreställning Statsminister Özz Nûjen.
– Jag kommer vända upp och ner på vad som sägs och inte sägs, det politikerna vill gömma och glömma och varför dom har slutat att drömma, säger Özz Nûjen i ett pressmeddelande.
Özz Nûjens gästföreläsning på Uniaden börjar kl 12.00 imorgon tisdag i Aula Nordica.

ANERS SAMUELSSON