Fredag den 26 september är det Popup-festival på Kårhuset Universum. Bland de bokade artisterna finns Cleo, som varit särskilt omdebatterad den senaste tiden.

Umeå studentkår, Kårhuset och Kulturföreningen Humlan kommer att arrangera årets Popup-festival på campus. Hela Kårhuset Universum kommer hållas öppet under festivalkvällen och kårmedlemmar, oavsett vilken av studentkårerna man tillhör, får studentrabatt på biljetten. Priset blir då 150 kronor istället för 200.
– Vi vill gärna trycka lite extra på det, att vi bjuder in alla kårmedlemmar till detta och inte bara våra egna, säger Jessica Norrgård som är VD/Driftschef på Kårhuset.

Humlan har bokat artister och satt ihop festivalkvällen, medan Umeå studentkår och Kårhuset tillhandahåller lokal och personal. Men från början var det faktiskt inte tänkt att Kårhuset skulle användas.
– Den ursprungliga tanken var att vi skulle sätta upp ett stort tält på campus, vid statyn Norrskenet, men sedan beslutade vi oss för att det bästa nog vore att flytta in i Kårhuset.
Vad betyder det att få samarrangera en festival på Kårhuset?
– Det känns jätteroligt, framför allt att få samarbeta med Humlan som har sina rötter i Umeå studentkår. Dessutom är det extra roligt att tanken är att det ska vara tjejer rakt igenom, från scenarbetare till artister.

Cleo. Foto: Sotar'n
Cleo. Foto: Sotar’n

Bland de artister som ska uppträda finns Cleo, som egentligen heter Nathalie Missaoui. I våras hamnade Cleo i medias blickfång då Uppdrag granskning avslöjande att medlemmar ur den vänsterextrema organisationen Revolutionära fronten (RF) medverkade under hennes framträdande på Kulturhuvudstadsinvigningen. Detta, förklarade Cleo i ett blogginlägg, var ett led i att visa sitt stöd för gruppen ”Free Joel” och hon gjorde klart att hon inte är medlem i RF. Turerna kring kulturhuvudstadsinvigningen har lett till att Midgårdsskolan, där Cleo inom ett hip-hopprojekt utbildat skolans musikelever i bland textförfattande, avbrutit samarbetet inför detta läsår.
Hur ser Umeå studentkår på att Cleo kommer att figurera under Popupfestivalen?
– Jag har helt missat den pucken, så inga kommentarer, säger Jessica Norrgård.
Har ni diskuterat detta inom kåren?
– Jag har faktiskt inte hört hennes namn nämnas i diskussionerna. Men det är inte vi som bokat artisterna, utan Humlan, , säger Jessica Norrgård.

Anders Samuelsson