21 April, 2019

 
 • Birgitta Evengård, Umeå universitet, får Jack Hildes-medaljen, ett internationellt pris som delas ut vart tredje år.
 • menskoppen
 • amtel_250x87_NY
 • Om klimatförändringar
  som påverkar vår hälsa

  Publicerad 22 augusti, 2018

  Umeåforskaren Birgitta Evengård undersöker klimatförändringarna från ett infektionsperspektiv. Nu tilldelas hon det arktiska forskningspriset Jack Hildes-medaljen.

  Jack Hildes-medaljen delas ut vart tredje år och är ett internationellt pris för personer som i sin yrkesgärning bidragit med framstående insatser inom medicin och hälsa i det arktiska området.
  – Det var en överraskning, väldigt hedrande och roligt, både för mig och för Umeå universitet, säger Birgitta Evengård om att få utmärkelsen.

  Birgitta Evengård kom till Umeå 2007, efter 30 år vid Karolinska institutet. Hon ville prova på något nytt, så när professuren i infektionssjukdomar utlystes i Umeå, skickade hon in en ansökan – och fick professuren.

  När det blev dags att fördela forskningsmiljonerna valde Birgitta Evengård att utgå ifrån befolkningens intresse – vad tyckte de att det behövdes forska mer om? Hennes val föll då på klimatförändringarna.
  – Universitetsledningen var förvånad, men jag hade deras stöd, berättar Birgitta Evengård.

  Att undersöka klimatförändringar utifrån ett infektionssperspektiv har i Birgitta Evengårds fall handlat om att ta reda hur klimatförändringar påverkar hälsan.
  – För en god hälsa hos människan behövs friska ekosystem. När ekologin förändras, till exempel genom att växter och djur försvinner från en plats, då påverkar det också oss människor, säger Birgitta Evengård.

  Traditionellt sett har klimatförändringsforskning i hög grad handlat om vad som händer i naturen, i jorden och i isen. Men, fortsätter Birgitta Evengård, att permafrosten tinar påverkar oss också hälsomässigt: när isarna smälter frigörs smittämnen som legat nedfrysta i kadaver, och när det blir varmare längre norrut ökar förekomsten av smittspridande fästingar. Det handlar också om psykologi:
  – Som klimatångest hos unga, som frågar sig om de vågar skaffa barn.

  Att klimatförändringarna påverkar alla nivåer ökar kraven på att samarbeta över såväl professions- som fakultetsgränser, menar Birgitta Evengård.

  Det är å andra sidan inte helt lätt, eftersom universitetssystemet inte är byggt så, säger hon. Att tillägna sig ett gemensamt språk ihop med andra yrkesgrupper kan vara svårt till en början. Det har hon själv erfarenhet av, efter att ha kommit som  medicinare till en grupp med ekologer och naturvetare.

  Till studenter som är sugna på att använda sig av sina kunskaper från grundutbildningen inom ett helt annat område, ger Birgitta Evengård rådet att hålla fast vid den egna metodiken och spetskompetensen – men samtidigt vara öppen för andras synsätt. Sitter man bara och pratar med sina egna kollegor blir diskussionerna lätt väldigt slutna.

  Hon nämner som exempel hur en civilingenjör inriktad på vattenfrågor deltog i en utbildningsdag med doktorander från hälso- och sjukvården, vilket väckte nya tankar hos båda parter. De kunskapsutbytena, fortsätter hon, är extra viktiga när det handlar om klimatförändringarna.
  – Ska man lösa komplexa samhällsproblem måste man ha en multidisciplinär och tvärvetenskaplig approach.

  Att Umeå universitet lyckats väl med det arbetet, tackar hon de tre senaste rektorerna för.
  – De har verkligen stöttat det här initiativet. Umeå är ledande i Sverige på klimatförändringarnas effekter på hälsan, och det är tack vare att samtliga fakulteter har arbetat tillsammans.

  Sofie Gisslén

  BIRGITTA EVENGÅRD
  Titel: Professor i infektionssjukdomar vid Umeå universitet.
  Grundutbildning: Läkarprogrammet vid Karolinska institutet. (”Intellektuell stimulans, bristande jämställdhet och dåligt campus”).
  Aktuell just nu: Tilldelas Jack Hildes-medaljen för sina forskningsinsatser inom medicin och hälsa i det arktiska området.

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se