20 August, 2019

 
 • menskoppen
 • amtel_250x87_NY
 • Om en orättvis straffrätt
  – och klokare AI-agenter

  Publicerad 23 oktober, 2018

  Universitetets årshögtid bjöd, som varje år, på en rad föreläsningar om den forskning som pågår på universitetet. En stor del av forskningen kan bidra till att förbättra världen.

  Lördagens årshögtid vid Umeå Universitet gav alla intresserade ett tillfälle att ta del av forskning inom många olika områden. De tjugo minuter långa (eller snarare korta) föreläsningarna är också ett tillfälle för de hedersdoktorer, professorer och pristagare som ska promoveras, installeras och ta emot priser under den högtidsceremoni som avslutar dagen, att berätta om sitt arbete. Den som ville kunde bland annat lyssna på hur myter om träning uppkommit eller hur vi kan klara oss utan fossila bränslen i framtiden.

  Monica Burman.

  En av de bästa föreläsarna under dagen – som också tre gånger mottagit juriststudenternas pedagogiska pris – var Monica Burman, professor i rättsvetenskap, som riktat in sin forskning mot mäns våld mot kvinnor. Hon berättade om att hon undersökt hur jämställd straffrätten är och kommit fram till att den är långt ifrån jämställd, eftersom den fokuserar på den våldsutsatta kvinnans beteende i stället för den våldsutövande mannens.

  Hon har också forskat i hur straff- och migrationsrätten formulerats på ett sätt som ställer krav på den våldsutsatta kvinnan att bevisa att hon lämnat sin man på grund av våld – i de fall hon lämnar relationen innan hon vistats i Sverige i två år – för att inte bli utvisad.

  Eva Lindgren.

  En annan föreläsning, som även den var grundad i forskning som vill främja de demokratiska rättigheterna, var Eva Lindgrens. Hon är professor i språkdidaktik och berättade om sin forskning om hur elever får använda skrivande i skolan. Hon har särskilt studerat hur skrivande på samiska och svenska i sameskolan skiljer sig åt vad gäller syftet med skrivandet.

  Det är en stark obalans mellan hur eleverna får lära sig använda språken, menade Lindgren och berättade också hur skrivande borde läras ut som ett verktyg för att göra sin röst hörd. Yttrandefrihet och förmågan att kommunicera vad man tycker, betonade Eva Lindgren som viktigt för demokratin.

  Helena Lindgren.

  Helena Lindgren, som tilldelas ett av de vetenskapliga priserna, är docent i datavetenskap. Hon berättade om vilka utmaningar forskningen av artificiell intelligens står inför. Lindgren, som även är arbetsterapeut, driver en forskningsgrupp som arbetar med att utveckla socialt intelligenta system som ska fungera bra med människor.

  Mer specifikt har hennes forskning resulterat i system som underlättar läkares diagnosticering av demenssjukdomar. Den stora utmaningen för utvecklandet av artificiell intelligens, berättade Helena Lindgren, är att få en AI-agent att bli klok och empatisk och dessutom ha sunt förnuft.

  Catharina Bergman

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.