19 May, 2019

 
 • Peter Bjuhr på jobbet som han fick direkt efter utbildningen. Foto: Elin Fellman
 • Åse Thelander jobbade "enormt mycket" under studietiden för att vara redo – och fick sedan sitt drömjobb. Foto: Linnéa Forssell
 • menskoppen
 • amtel_250x87_NY
 • Olika vägar till jobbet
  – direkt efter examen

  Publicerad 18 januari, 2016

  Examensarbetet blev en ingång till jobbet – som Peter Bjuhr fick direkt efter examen. Åse Thelander såg till att optimera sin studietid och nådde på så sätt sitt mål. Vertex har träffat dem båda.

  En solig förmiddag är Vertex på väg till en före detta students arbetsplats. På andra sidan järnvägen på Haga jobbar Peter Bjuhr som interaction designer på Codemill. Han berättar att examensarbetet var en stor anledning till att han lyckades få jobb så snabbt efter examen.
  – Jag gjorde mitt examensarbete under en termin här och lyckades göra ett så pass bra intryck att jag blev erbjuden ett jobb. Innan jag visste att jag skulle få det här jobbet sökte jag dock andra tjänster på nätet och fick i slutändan tacka nej till en del andra jobb, säger Peter.

  Under utbildningen hade han av lärare och studenter som gått ut fått höra att arbetsmarknaden för civilingenjörer var ljus och att det skulle bli hyfsat lätt att få jobb. Men det fanns ändå en liten oro inför framtiden och hur han skulle trivas på en framtida eventuell arbetsplats. Något som inte visade sig vara ett problem.
  – Jag trivs skitbra faktiskt. Jag lärde ju känna många kollegor här under examensarbetet, annars hade det kanske varit svårare att komma in i det lika snabbt.

  I en träbyggnad närmast älven vid Strömpilen jobbar Åse Thelander på företaget Jo Kommunikation. Hennes historia är något av en dröm för många studenter. Efter tre terminer på digital medieproduktion och tre år på programmet för medie- och kommunikationsvetenskap tog hon examen i juni 2015.
  – Jag paketerade min kunskap när jag studerade. Jag jobbade enormt mycket för att vara förberedd på bästa möjliga sätt efter examen, så att jag hade något att leverera.

  Åse tycker att programmet för medie- och kommunikationsvetenskap förberedde henne väl rent teoretiskt, men de praktiska momenten hade kunnat få ta mer plats. Som ett komplement till utbildningen startade hon och tre andra studenter kommunikationsbyrån Komet.
  – Om jag bara hade pluggat och jobbat extra i butik exempelvis, då skulle jag inte haft samma chans som jag fick efter examen. Mitt driv för Komet samt praktiken förstärkte chanserna enormt för mig, säger hon.

  Läs mer om Peter och Åse i bilagan Arbetsliv
  i Vertex nr 1-2016, som utkommer den 25 januari.

  Elin Fellman
  Greta Hansson Vikström

  Foto: Elin Fellman
  Linnéa Forssell

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se