Att han skulle bli hockeyproffs rådde det aldrig några tvivel om. Vertex har träffat Björklövens lagkapten Stefan Öhman inför premiären i Hockeyallsvenskan – och en ny termin på universitetet.

Premiären i Hockeyallsvenskan närmar sig med stormsteg. Onsdag den 14 september spelar Björklöven borta mot Oskarshamn. Två dagar senare är det dags för hemmapremiären: nedsläpp kl. 19.00 mot Tingsryds AIF fredag den 16 september.
– Vi satsar på slutspel, säger Stefan Öhman, center i Björklöven och elitidrottsstudent vid Umeå universitet.

Stefan Öhman.
Stefan Öhman.

Att han skulle bli hockeyproffs fanns aldrig några tvivel om. Med en pappa och en storebror som båda spelat på hög nationell nivå, och en mamma med många år i Modos verksamhet var valet av yrke självklart.
– Det var aldrig något snack om huruvida jag skulle bli proffs, bara att jag skulle bli det.

Kärleken till sporten föddes när Stefan Öhman som tvååring för första gången stod på ett par skridskor. Passionen växte sig snabbt starkare och hockeyn kom snart att uppta hela hans fritid.
– Jag och min bror spenderade mycket tid på kvartersbanan ute med pappa hemma i Övik. Jag kan fortfarande komma ihåg de där kvällarna. Att spela på en utebana en vinterkväll är det härligaste som finns.

Efter mer än 20 år som proffsspelare närmar sig livet efter hockeykarriären för den nu 40-åriga centern. Att försörja sig på sitt största intresse är ett privilegium, men antalet spelare som inte behöver jobba efter att klubban lagts på hyllan är litet.

Därför har Stefan Öhman parallellt med hockeyn påbörjat studier vid Umeå universitet. Valet av utbildning speglar passionen för idrott, och med träning som största intresse var det logiskt att söka till tränarprogrammet.
– Jag kan väldigt mycket om träning, älskar att röra på mig och att få andra människor att känna rörelseglädje.

Efter de första åren på programmet bestämde han sig för att göra ett studieuppehåll. Med alla resor och matcher var det svårt att gå in för studierna helhjärtat. I höst kommer Stefan Öhman istället läsa en kurs i pedagogik för att senare återuppta studierna på tränarprogrammet.
– Det är en distanskurs på helfart och det passar mig jättebra eftersom vi har många busstimmar och hotelltimmar under säsongen.

Läs längre reportage i Vertex nr 6-2016.

Vendela Wikström