21 June, 2018

 
 • amtel_250x87_NY
 • menskoppen
 • 96690_medborgarskolan
 • Ny debatt och rörlighet
  ska ge skjuts åt kårval

  Publicerad 24 april, 2017

  En extra debatt, mobila valstationer och mer PR. Det är satsningar som valnämnden hoppas ska ge högre deltagande i årets upplaga av Umeå studentkårs kårval.

  I Umeå studentkårs kårval kan alla medlemmar rösta på vilka partier – även kallade kårlistor – de tycker ska styra Umeå studentkår. Valresultatet avgör mandatfördelningen i kårfullmäktige, ungefär kårens riksdag, och i valresultatet styr också även hur kårstyrelsen ska se ut, kårens regering. I år ställer fyra partier upp i kårvalet: Arbetarpartiets Studentfackliga Alternativ, Kvarkens Kamrater, Moderat Student och Studentpartiet Socialdemokraterna.

  Andreas Fällström, valnämndens ordförande.

  Valet pågår från den 24 april till den 4 maj och en nyhet för i år är att de stationära, fysiska, vallokalerna kommer att börja fasas ut. Valnämndens ordförande Andreas Fällström säger att få röstar fysiskt och att man istället kommer lägga mer resurser på andra håll.
  – Vi kommer istället satsa på mobila röststationer, där vi med hjälp av studentombuden söker upp platser där studenter sitter för att visa dem hur man röstar med hjälp av en dator.

  För att få rösta i kårvalet måste man vara medlem i Umeå studentkår. Varje medlem får en unik kod via sin e-postadress vilken används vid röstningen som görs antingen via de mobila valstationerna, adressen kårval.nu eller vid kårexpeditionen som ligger i Samhällsvetarhuset. Valdeltagandet brukar ligga kring 15 procent. Andreas Fällström säger att det finns en risk att årets siffra blir än lägre, eftersom VSF, som i de senaste åren lockat flest röstande, inte, ställer inte upp i år. 

  För att göra fler intresserade av kårvalet kommer valnämnden göra några nysatsningar i år. Bland annat ska en utökad PR-budget användas till affischering, fler utskick och Facebook-annonsering.
  – Sen vill vi via sektionerna få ut information till deras studenter, något som jag tycker gjorts mindre bra tidigare, säger Andreas Fällström

  En annan nyhet för i år är att två debatter ska hållas, inte bara en. Den första är en högskolepolitisk debatt, dit kommunpolitiker från fyra partier bjudits in för att diskutera högskole- och bostadspolitik samt hur Umeå kan göras mer attraktivt som studentstad. Debatten hålls onsdag den 26 april i Hörsal E i Humanisthuset och är öppen för alla intresserade.
  – Med detta vill vi belysa den högskolepolitiska debatten. Vi hoppas att det här ska ge utslag och att många kommer för att lyssna, säger Andreas Fällström.

  Den andra debatten är den traditionella drabbningen där de kårlistor ( = partier) som ställer upp i årets kårval står i fokus, i år alltså fyra stycken. Den debatten hålls den 2 maj kl 12.00–13.00 i Hörsal D i Lindellhallen.

  Så snart kårvalet avslutats den 4 maj räknas rösterna av representanter för valnämnden samt utomstående personer. Resultatet kommer därefter att presenteras på kvällens valvaka. Efter detta kommer varje parti att veta hur många platser de får i kårfullmäktige och vilka partier som kommer att bilda kårstyrelse.

  Anders Samuelsson

  Läs mer om kårvalet i Vertex nr 4-2017,
  som utkommer den 28 april.

  Läs också: Resultaten i förra
  årets kårval – Moderat Student ökade mest.
   

   

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Tre gruppledare som hoppas på röster (fr.v.): Johan Lindren, Rimligt Initiativ för Kåren, Erik Arvidsson, Vänsterstudenterna och Lars-Erik Utberg, Arbetarpartiets Studentfackliga Alternativ.

  Kårval drar igång
  – tre tävlar om rösterna

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se