20 August, 2019

 
 • Lan Pham i Klimatstudenterna Umeå affischerar inför en klimatföreläsning på universitetet. Till vardags pluggar hon kandidatprogrammet i geovetenskap.
 • Bilden från Climate Change Institute, University of Maine, visar temperaturen (°C) två meter ovanför markytan under värmeböljan den 5 juli 2018.
 • menskoppen
 • amtel_250x87_NY
 • ”Nu engagerar sig
  många fler än tidigare”

  Publicerad 21 mars, 2019

  Klimatstudenterna vill sätta press på Umeå universitet att skärpa miljöarbetet och halvera utsläppen de kommande åren. Vertex har träffat Lan Pham,  en av de studenter som omvandlat sin klimatångest till handling.

  Det var under en kurs i resursanvändning som geovetenskapstudenten Lan Pham bestämde sig: det var dags att engagera sig i miljöfrågan.
  – Föreläsningarna handlade om hur utsläppen fortsätter öka och att vi alla är en del av det och har ett gemensamt ansvar. Om jag kände klimatångest? Ja, då gjorde jag det.

  Ångesten i början av hösten blev till handling i december, då Lan Pham och två andra studenter startade Klimatstudenterna Umeå. Föreningen är nationell och finns sedan tidigare vid ett tiotal universitet i Sverige.

  Klimatstudenternas arbete beskriver hon som lokalt och riktat mot Umeå universitet. Genom att föra samman forskarna och universitets beslutsfattare, är det lättare att bestämma konkreta klimatmål.
  – Vi jobbar mycket med att universitetet ska minska sina utsläpp. Det gör vi genom att samverka med personal, forskare, studenter och rektor. Det finns många viljor men det har saknats en plattform där universitetens olika röster kan samlas.

  Klimatstudenterna vill ta fram en konkret handlingsplan för att universitetet ska minska sina utsläpp med 50 procent under de fyra kommande åren. Personalens flygresor står för en överväldigande majoritet av universitetets utsläpp.
  – Vi ser stora möjligheter att minska utsläppen. Vi arbetar mycket tillsammans med universitetets personal  kring detta.

  Föreläsningar och kun­skapsspridning är en annan del i klimatstudenternas miljöarbete.
  – Universiteten sitter på väldigt mycket kunskap, och den vill vi använda oss av. Om man bara sätter som mål att “öka” eller “minska” något kommer man nästan alltid att lyckas, men man kommer inte så långt med det. Istället behövs handlingsplaner som följs upp.

  I februari startade lunchföreläsningsserien “Fyra forskare om klimathotet” där hållbarhetsforskare från olika institutioner delar med sig av sina kunskaper. Arrangörer är Klimatstudenterna och Umeå universitet.
  – Forskarna håller varsin föreläsning från sitt perspektiv: ekologi, socialpsykologi, marknadsföring och företagsekonomi, och statsvetenskap. Det är svårt att diskutera frågan från bara en synvinkel, då miljön och klimatet är något som berör hela samhället – och hela världen.

  Föreläsningsserien avslutas med ett gemensamt panelsamtal, dit också Umeå universitets rektorer och miljöchef är inbjudna, utöver studenter och personal på universitetet. Det är viktigt att inkludera så många som möjligt, menar Lan Pham. Hon tror att ju fler som engagerar sig för klimatet och miljön, desto snabbare kommer förändrade levnadssätt att bli möjliga.
  – När en tillräckligt stor del av befolkningen hakar på en förändring blir det en domino-effekt. Nu engagerar sig många fler än tidigare, och inte bara skogsnissar som älskar naturen.

  Greta Thunbergs sittstrejkande och aktivism i klimatfrågan har fått genklang i stora delar av världen. Även i Umeå finns en grupp som sittstrejkar för klimatet varje fredag utanför Stadshuset Väst på stan. Klimatstudenterna har inte arrangerat detta, men några av studenterna har deltagit i aktionerna.
  – Vi tycker klimatstrejk är ett effektivt och bra sätt att arbeta med klimatfrågan, säger Lan Pham.

  Sofie Gisslén
  Foto: Jennifer Sjögren

  LAN PHAMS TIPS TILL STUDENTER SOM…
  … vill göra något (men inte engagera sig): De förändringar som gör störst skillnad handlar om hur vi reser, äter och konsumerar. Det vet alla redan. Men läs på mer, så du förstår varför det är viktigt att ändra hur man reser, äter och konsumerar. Då är det enklare att ändra vanor.
  … känner klimatångest: Hitta en community och börja agera! Det är svårt att sätta sig emot normer, men om man har en grupp där alla vill skapa förändring är det mycket enklare. Nu när jag gör saker känner jag mindre ångest och mer hopp.

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.