Atomvinter. Kärnvapenkrig. Undergångsstämning råder när P3-podden Dystopia bjuder på förhandslyssning av säsongens andra avsnitt i en utriven lärosal i Naturvetarhuset.

Den gamla lärosalen N200 är kylig, dammig; blottad betong efter utriven inredning. Runt salen lyser fluorescerande ljus. En ljudmatta som för tankarna till ett postapokalyptiskt dataspel. Känslan av en dystopisk tillvaro. Det är P3-podden Dystopias kommande avsnitt som ska spelas upp. Det handlar om vad som händer om en av kärnvapenstaterna trycker på knappen.

Dystopia är en podcast som har ett filosofiskt och vetenskapligt perspektiv på olika omfattande hot. Utgångspunkten är frågan ”Vad händer om…?”. Tidigare avsnitt har handlat om vad som händer om kriget kommer eller om demokratin nedmonteras. Dystopia handlar om hur det blir om de värsta scenarier vi kan tänka oss inträffar.

Viktor Hariz.

Den ”radiobio” som publiken igår vid lunchtid fick ta del av i denna punkt av Kultur på campusprogrammet blickar tillbaka i historien och in i framtiden. Programledarna Viktor Hariz (som finns på plats och introducerar) och Anna Davour målar upp bilder av hur effekterna av en atombomb i Stockholm eller Uppsala skulle se ut.

Och vad händer om USA, Ryssland eller de stridande länderna Pakistan och Indien skulle besluta sig för att skjuta iväg något av de tusen kärnvapen som idag står redo att avfyras inom fem minuter? Kanske slutar det med atomvinter – den ultimata dystopin där inget kan leva.

Simon Jönssons videoprojektioner mot den gamla lärosalens panelförsedda vägg föreställer atombombsoffer i Hiroshima och Nagasaki, misslyckade atombombsavfyrningar och ”lyckade”. Den närmare hundrahövdade publiken får känslomässig valuta för den dryga lunchtimmen de investerat. Känslan, som att inte går att skaka av sig, är att allt närsomhelst kan vara över.

Var du inte där? Misströsta ej. Avsnittet kommer ut på måndag den 29 oktober och du hittar det här

Catharina Bergman