26 June, 2019

 
 • Vad händer om atombomben släpps? Igår gav radiopodden Dystopia förslag på svar.
 • Viktor Hariz.
 • menskoppen
 • amtel_250x87_NY
 • Närsomhelst
  kan allt vara över

  Publicerad 26 oktober, 2018

  Atomvinter. Kärnvapenkrig. Undergångsstämning råder när P3-podden Dystopia bjuder på förhandslyssning av säsongens andra avsnitt i en utriven lärosal i Naturvetarhuset.

  Den gamla lärosalen N200 är kylig, dammig; blottad betong efter utriven inredning. Runt salen lyser fluorescerande ljus. En ljudmatta som för tankarna till ett postapokalyptiskt dataspel. Känslan av en dystopisk tillvaro. Det är P3-podden Dystopias kommande avsnitt som ska spelas upp. Det handlar om vad som händer om en av kärnvapenstaterna trycker på knappen.

  Dystopia är en podcast som har ett filosofiskt och vetenskapligt perspektiv på olika omfattande hot. Utgångspunkten är frågan ”Vad händer om…?”. Tidigare avsnitt har handlat om vad som händer om kriget kommer eller om demokratin nedmonteras. Dystopia handlar om hur det blir om de värsta scenarier vi kan tänka oss inträffar.

  Viktor Hariz.

  Den ”radiobio” som publiken igår vid lunchtid fick ta del av i denna punkt av Kultur på campusprogrammet blickar tillbaka i historien och in i framtiden. Programledarna Viktor Hariz (som finns på plats och introducerar) och Anna Davour målar upp bilder av hur effekterna av en atombomb i Stockholm eller Uppsala skulle se ut.

  Och vad händer om USA, Ryssland eller de stridande länderna Pakistan och Indien skulle besluta sig för att skjuta iväg något av de tusen kärnvapen som idag står redo att avfyras inom fem minuter? Kanske slutar det med atomvinter – den ultimata dystopin där inget kan leva.

  Simon Jönssons videoprojektioner mot den gamla lärosalens panelförsedda vägg föreställer atombombsoffer i Hiroshima och Nagasaki, misslyckade atombombsavfyrningar och ”lyckade”. Den närmare hundrahövdade publiken får känslomässig valuta för den dryga lunchtimmen de investerat. Känslan, som att inte går att skaka av sig, är att allt närsomhelst kan vara över.

  Var du inte där? Misströsta ej. Avsnittet kommer ut på måndag den 29 oktober och du hittar det här

  Catharina Bergman

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.