Musikhjälpenveckan är igång och kårerna och studentradion har fullspäckade program för att samla in så mycket som möjligt i kampen mot barnsexhandel – helst över 400 000 kronor.

Musikhjälpens tre programledare har intagit glasburen på Rådhustorget för att sända dygnet runt i 144 timmar. Samtidigt gör omkring tio studenter från Umeå studentradio samma sak i Universumhuset – parallellt med färdigställande av inlämningsuppgifter och tentaplugg under höstterminens slutspurt.
– Vi ville slå på extra stort och köra hela veckan. Så vi valde att ställa upp en helt egen bur i Universum där vi kör livemusik och har olika gäster som kommer och besöker oss, säger stationschef Pegah Zarassi.

När Vertex besöker buren, som är belägen mittemot Amigo, sänder Lina Lundberg, Max Emanuelsson och Fanny Lövbom för fullt. I de röda sofforna som ställts upp i lokalen sitter några studenter och dricker kaffe och äter pepparkakor tillsammans med Manne Berggren Wiklund, en av studentradions programledare under veckan.
– Här kan studenter komma in, ta en fika, lyssna, spela videospel och skänka valfri summa till Musikhjälpen. Det är kul att så många dyker upp. Det bästa med Musikhjälpen är att så många engagerar sig tycker jag, säger han.

Umeå studentradio har också auktioner och anordnar aktiviteter för att samla in pengar till Musikhjälpen. Tidigare år har Umeå studentradio haft en egen insamlingsbössa, men i år samarbetar de med Umeå studentkår, Umeå medicinska studentkår och Umeå naturvetar- och teknologkår och kårföreningarna för att nå ett gemensamt mål: att slå Örebrostudenterna som förra året samlade in över 400 000 kronor.
– Självklart är det ett mål: att lyckas peppa så mycket att vi kommer upp till de summorna. Jag tror att det går om vi lyckas nå ut till alla. Om vi lyckas eller inte, det märker vi på söndag, men det vore sjukt kul, säger Pegah Zarassi.
– Vi har sagt att om vi slår Örebroarna så badar vi i dammen, säger Manne Berggren Wiklund.

Musikhjälpens tema är i år “Barn är inte till salu”. När Vertex pratar med representanter för kårerna och Umeå studentradio uppger alla att det är ett tema de berörs mycket av, och som kommer belysas på olika sätt under hela veckan.

Under tisdagen föreläste till exempel Natalie Gerami, som skrivit boken “Tysta rop- barns berättelser om sexhandel”. Daniel Lindblom, ordförande i Umeå studentkår, anser att temat är väldigt viktigt, och högst aktuellt.
– Jag var på en resa i Burma för några veckor sedan och man kan verkligen säga att efter att ha varit där förstår man varför temat behövs, säger han.
– Det är ett jätteviktigt tema. Det är väldigt hemskt, men jättebra att det uppmärksammas såklart, säger Beatrice Wallgren, utbildningsbevakare på NTK.

På facebookevenemanget “Umeåstudenter för Musikhjälpen 2017” går det att se vilka aktiviteter som arrangeras under veckan, och hur du kan göra för att hjälpa till med insamlingen.

Den aktivitet som både Daniel Lindblom och Beatrice Wallgren ser mest framemot är fackeltåget som kårerna anordnar på fredag.
– Det kommer vara vårt huvudevenemang där alla studenter kommer sluta upp. Vi samlas 19.30 utanför MIT-huset och går klockan 20.00, sedan blir det en riktig fest utanför buren på fredag kväll, säger Daniel Lindblom.

Du kan lyssna på studentradion dygnet runt på umeastudentradio.se/webbspelare. Se även Umeåstudenter för Musikhjälpen 2017

Text och foto:
Vendela Wikström