26 June, 2019

 
 • amtel_250x87_NY
 • menskoppen
 • Möte om sorg och känslor
  efter mordet på Ålidhem

  Publicerad 4 maj, 2018

  Med anledning av mordet på Ålidhem hölls på torsdagen en samling för att närma sig frågor om sorg och vad som händer med oss när någon oväntat går bort.

  I lördags hittades en student mördad i en studentkorridor på Pedagoggränd på Ålidhem. Igår hölls en samling för studenter i UB med anledning av det inträffade. Studenterna som deltog  fick veta mer om de reaktioner som är vanliga i samband med sorg, och om de möjligheter till stöd som Studenthälsan och Kyrkan på campus erbjuder.

  Att ses i grupp och höra andra prata om sin sorg kan vara ett första steg att närma sig sina egna känslor.
  – Det kan vara ett sätt att komma över rädslan om vad som händer ifall man börjar glänta på dörren. Även om vår väg genom sorgen ser olika ut, så kan det att få dela och lyssna på varandras berättelser vara läkande i sig, säger Susanne Dahl.

  Att låta sorgen ta plats menar båda är nödvändigt för att kunna gå vidare. För den som har sorg men inte tillåter sig att känna den, är det inte ovanligt med kroppsliga symptom, som till exempel trötthet.
  – Man kan tappa matlusten, få svårt att koncentrera sig och svårt att sova, säger Margareta Hultman.

  Och även om alla har olika sätt att sörja, är studierna i sig inte ett sätt att bearbeta sorg, påpekar Margareta Hultman. För den enskilda studenten kan det upplevas frustrerande att behöva ta paus från plugget och bli klar senare än tänkt, men ibland kan det vara just en sådan insats som gör att det i långa loppet känns bättre.
  – Sorg som inte får finnas tar energi, då man hela tiden håller emot. Någon har sagt att de tårar vi inte gråter med våra ögon kommer andra organ att gråta.

  För Studenthälsan och Kyrkan på campus är det viktigt att finnas just här – mitt i det som studenterna kallar sin vardag.
  – Universitetet är en plats där alla befinner sig för att prestera på olika sätt, men parallellt med det fortgår livet. Vi är också människor, säger Margareta Hultman.

  Sofie Gisslén

  Länkar:
  Studenthälsan
  Kyrkan på campus

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.