Jag har så förtvivlat mycket LP-skivor. Jag har nog en samlarådra. Det säger Peter Sköld, som satt ihop en Tintin-utställning en bit utanför arbetsrummet i Beteendevetarhuset.

Få besökare anar att en bekant lugg kommer att dyka upp i slutet av den långa korridoren. På fjärde våningen i norra Beteendevetarhuset finns en imponerande utställning LP-skivor med Tintins äventyr. Nostalgin och barndomsminnen ges stort utrymme i P­eter Skölds utställning.
Under de senaste fyra åren har den lilla ytan mellan hissen och konferensrummet varit platsen för Peters utställningar under olika teman. Utställningar som förundrat och lockat besökare till skratt.
– Vardagen är allvarlig, den behöver lättas upp. Lite skämtsamt kallar vi det för subkultur på campus. Det började med en melodifestivalutställning. Sen har det varit bland annat sjungande idrottsstjärnor och indianer och cowboys.

TINTINUTSTÄLLNINGEN tog ett halvår att sammanställa och bakom varje utställning finns en ambition att göra den till något utöver en uppvisning av skivomslag. Det blir mycket letande på loppis och nätauktioner för att hitta saker som passar till temat.
Till Tintinutställningen har Peter köpt figurer, spel och en leksaksbil – som till varje femårings dröm tagits ut ur skyddslådan.
Dessutom är en skivutställning inte komplett utan en skivspelare. Från sitt arbetsrum ett par dörrar bort hör Peter hur skivorna spelas ett par gånger om dagen.
–  Jag hör när kollegorna tassar ut och drar på en skiva. Så det är inte bara jag som spelar, säger Peter med ett skratt. Det finns en kollektiv stolthet över utställningen. När kollegor får besök går de en sväng hit.

SLUTDATUMET FÖR Tintinutställningen är något oklart. Men någon gång i maj gissar Peter på.
– Sen blir det för varmt här när sole­n lyser in. Skivorna som står i fönstret kan ändra form och bli ospelbara.

TEXT OCH FOTO:
REBECCA GÖRANSSON

Fotnot: Läs längre artikel om utställningen
i Vertex 4: 2013, som utkommer den 26 april.

tintin_bokryggar tintin_figur tintin_fonster tintin_lpfodral tintin_lpskiva tintin_lpspelare tintin_peterportratt tintin_rackham tintin_spel tintin_uppslag