21 July, 2019

 
 • Felicia Boberg basar för Umeå studentkårs kårval i april.
 • menskoppen
 • amtel_250x87_NY
 • ”Min stora dröm är att
  alla ska utnyttja sin röst”

  Publicerad 14 mars, 2018

  Umeå studentkår håller val i april. Felicia Boberg, som till vardags pluggar humanistiska samhällsprogrammet, är valnämndens ordförande och ansvarar för att valet ska fungera.

  Inför årets upplaga av Umeå studentkårs kårval, där kårmedlemmarna via nätet kan välja vilka partier (eller kårlistor, som de också kallas) som ska leda kåren, har Socialdemokraterna och Moderaterna meddelat att de inte ställer upp. Istället har kårmedlemmarna tre listor att välja bland: det nybildade Rimligt Initiativ för Kåren (RIK), comebackande Vänsterstudenter (VSF) och Arbetarpartiets studentfackliga initiativ (A). Valet pågår den 16–26 april.

  Felicia Boberg, valnämndens ordförande, berättar att kåren i år ska ska använda sig av nya kanaler, framförallt sociala medier, för att få ut informationen om kårvalet till kårens medlemmar.
  – Många frågar typ ”varför ska jag rösta”, det är för att många inte vet vad kåren är, och vi vill arbeta med att få ut information om det. Nu får vi ju in nya listor, och kårens medlemmar vet inte vad de tycker. Därför ska vi arrangera debatter mellan listornas kandidater.
  Valdeltagandet brukar vara knappa 10 procent – hur gör ni för att öka intresset för kårvalet?
  – Nya listor tillför ny energi, och därför är vi väldigt glada att det kommer nya listor. De kan ju få in nya personer som i vanliga fall inte hade röstat. Även om hängivna S-och M-väljare kanske faller bort ser jag ändå positivt på det och hoppas på ett högre valdeltagande.
  Är det ett demokratiskt val när valdeltagandet är så lågt?
  – Där är en stor diskussion som kåren har. Vi diskuterar ofta hur vi ska få den mer demokratisk. Med ett lågt valdeltagande är kåren inte representativ för universitets studenter, och det är ju ett problem. Min stora dröm är att alla ska utnyttja den röst de har i kårvalet.
  Hur ser du på det partipolitiska valsystemet i Umeå studentkår?
  – Vem som helst kan ju ställa upp, så det är ju inte uppenbart att det ska vara partipolitiskt. Även om du röstar på en specifik person som ställer upp med en fråga, så har ju den personen politiska värderingar som den driver. En lista innebär att du antingen själv, eller med dina vänner, bestämmer vilka frågor du vill driva. Vad är viktigt för dig? Det kan vara allt emellan en och hundra frågor. Sedan samlar du in fyrtio namn från folk som är med i kåren, skapar en gruppledare och då är du registrerad inför kårvalet. Är det problem på vägen är det många kompetenta inom kåren som kan hjälpa till.
  Varför har du engagerat dig?
  – Kåren är väldigt viktig, vad kåren har gjort från starten till idag, det är makalöst! Rättigheter som vi tar för givna idag har kåren kämpat för att driva igenom.

  Läs mer om kårvalet i Vertex nr 2-2018,
  som utkommer den 19 mars.

  Text och foto:
  Benjamin Backlund

   

  FELICIA BOBERG:
  Ålder: 22
  Aktuell: Valnämndens ordförande, Umeå studentkår.
  Pluggar: Humanistiska samhällsprogrammet, inriktning idéhistoria.
  Bor: I Åbo för tillfället.
  Från: Gotland.

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.