10 December, 2018

 
 • amtel_250x87_NY
 • menskoppen
 • Mer än varannan tränar
  minst tre gånger i veckan

  Publicerad 24 januari, 2018

  En klar majoritet tränar tre gånger i veckan eller mer. Schablonbilden av flitigt tränande studenter får starkt stöd i Vertex enkätundersökning.

  Hur ofta och var tränar du? Och på vilket sätt? Vertex delade i höstas ut enkäter till 100 slumpvis utvalda studenter på campus för att få en klarare bild av studenternas träningsvanor. Enkäten delades ut i MIT-huset, Naturvetarhuset, Samhällsvetarhuset, Humanisthuset, Vårdvetarhuset och Beteendevetarhuset.

  De allra flesta av de 100 svarande håller gärna igång kroppen. På frågan hur ofta de tränar en vanlig vecka – där träning preciseras som ”fysisk aktivitet efter ombyte till träningskläder och med dusch efteråt” – svarar en klar majoritet, 92 studenter, att de tränar minst en gång i veckan.

  Mer än hälften, 52 studenter, tränar tre gånger i veckan eller mer – och av dem är 15 av studenter riktigt flitiga med fem eller fler träningstillfällen en vanlig vecka. Bara 8 uppger att de aldrig tränar.

  Var tränar man då? Väder och vind påverkar naturligtvis och de allra flesta, 59 svarande, tränar främst inomhus, medan 16 oftast håller igång utomhus. Resten tränar ungefär lika ofta inne och ute.

  Sen kan man ju hålla igång kroppen även utan att byta om och duscha. Då handlar det om så kallad vardagsmotion, som att gå ut med hunden, promenera eller cykla till universitetet och liknande. Även här är aktivitetsnivån hög bland de svarande: 83 uppger att de ”vardagsmotionerar” mer än fyra gånger i veckan. 5 svarar att de aldrig gör det.

  Vid sammanställningen (se pdf här nedanför) visar det sig att 61 av de svarande är kvinnor, vilket exakt motsvarar andelen kvinnor, totalt sett, på grundutbildningarna vid Umeå universitet. Men eftersom urvalet är begränsat ska resultatet ses som en temperaturtagning snarare än som ett statistiskt säkerställt resultat.

  Studenters träningsvanor – enkätresultat

  Mats Pääkkölä
  Bertil Janson

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Joakim Pinto Cárdenas, Trolle Frankenberg, Ville Ledje, Erik Dunbäck Pekkari och Marcus Lenndin läser alla civilekonomprogrammet och bjussar på många tips till alla nykomlingar i Umeå.

  ”Jag ville bara kasta
  mig in i något nytt”

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se