Det lönar sig att åka till de större matkedjorna för att handla mat. I centrala Umeå kan priset för en matkasse bli betydligt högre. Det visar Vertex prisjämförelse av nio livsmedelsaffärer i Umeå. 

I nr. 3/2011 jämförde Vertex matpriserna hos åtta livsmedelsaffärer i Umeå för att ta reda på var man handlar billigast mat. Då var Ica Maxi billigast och Ica Berghem dyrast. När vi nu, drygt två år senare, gör en liknande koll (utbyggd till nio affärer) visar det sig att Willys står som segrare, tätt följd av Ica Maxi. Endast 70 öre skiljer de båda stormarknaderna åt.

DET VI HAR JÄMFÖRT är en matkasse bestående av kaffe, bröd, bordsmargarin, korv, köttbullar, ris, te, kaffe, läsk, chips och pizza. Samma fabrikat och vikt på förpackningen har jämförts i samtliga butiker. Fler detaljer, och vilka fabrikat som jämförts, finns i pdf:en här nedanför.

DYRAST BLIR MATKASSEN när den inhandlas på Ica Gourmet respektive Coop City, två butiker som har sina lokaler i centrala Umeå. Även i undersökningen från 2011 tillhörde dessa affärer de dyrare alternativen. I årets undersökning blir priset 16 procent högre om matpåsen inhandlas på dyraste affären, Ica Gourmet, jämfört med om den inhandlas på billigaste affären, Willys.

I RENA PENGAR handlar skillnaden om 38,50 kronor. Inte så mycket, kan tyckas, men summan blir snabbt större i längden då matkassen varken motsvarar ett heltäckande eller långvarigt inköp. Därför kan det bli fråga om en rejäl slant om man konsekvent handlar på de dyrare alternativen istället för att uppsöka någon av stormarknaderna.

VERTEX TRÄFFAR psykologstudenten Frida Sandström, tillsammans med dottern Eli, under en handlingstur på Ica Ålidhem. Hon berättar att det i vanliga fall är Coop som är förstahandsalternativet, tack vare ett bättre ekologiskt utbud än Ica, men att det samtidigt innebär ett högre pris.
– Förr handlade jag bara ekologiskt, men sedan vi fick barn blir det lite för dyrt, förklarar Frida. Jag försöker däremot att välja ekologiskt på det viktigaste, som kaffe, bananer och potatis, eftersom de brukar vara mycket besprutade. Jag brukar även köpa frukt och grönsaker efter säsong så ofta det går.

FRIDA SÄGER ATT HON och hennes sambo brukar veckohandla, och då på Ica Maxi. Något som främst beror på det kortare avståndet från Ålidhem där de bor.
– Vi brukar cykla, men med barn och en massa kassar blir det väldigt mycket längre att handla borta på Ersboda, vilket är synd. Däremellan kompletteringshandlar vi på Ålidhem centrum. Jag går hellre då på Coop, men det blir dyrare.

TEXT OCH FOTO:
ANDERS SAMUELSSON