Studiemedlet räcker inte för majoriteten av landets studenter, enligt en ny kartläggning. Då krävs kreativa lösningar för att fixa ekonomin.

I genomsnitt går studenterna back med 202 kronor varje månad, trots att studiemedlet förra året höjdes med 1 000 kronor. Detta enligt en kartläggning som Sveriges förenade studentkårer, SFS, gjort.

Caroline Sundberg, ordförande i SFS, menar att en höjning av studiemedlet krävs, med en särskild satsning på bidragsdelen, för att studiemedlet ska främja studier för fler. Ingen ska tvingas hoppa av på grund av ekonomiska omständigheter, menar hon.

För att kunna studera på heltid och inte behöva vända på varenda krona har studenter olika strategier. För dem som har tid är extrajobb ett vanligt sätt att bättra på inkomsten. Förra året rapporterade 10 procent av studenterna till CSN att de tjänade mer än 60 000 kronor per termin på det sättet.

Vun Chung Li läste två kurser i företagsekonomi respektive nationalekonomi vid Umeå universitetet och extrajobbade parallellt på McDonalds Umeå City. Numera är han restaurangchef där.
– Ungefär 25 procent av de som söker jobb här är de som studerar på universitetet. Många vill nog ha en extrainkomst och jag tror det här är ett bra jobb för ungdomar eftersom arbetstiderna är flexibla.

Ranin Ayoub.
Ranin Ayoub.

Att skippa onödiga utgifter och planera sin ekonomi är andra sätt att få studiemedlet att räcka till. Begagnade möbler, kläder, husgeråd och cyklar annonseras ut i massor i olika köp-, byt- och sälj-grupper på Facebook. När socionomstudenten Ranin Ayoub skulle flytta till studentlägenheten på Tvistevägen efterfrågade hon i en av grupperna allt man kan tänkas behöva för ett nytt hem och fick snabbt närmare hundra erbjudanden.
–  Jag tänkte att köper jag en ny soffa för 6 000 kronor så blir det inte så mycket kvar av studiemedlet, säger hon.

Läs mer i Vertex nr 7-2016,
som utkommer den 4 oktober

Vendela Wikström