21 July, 2019

 
 • Äventyraren Annelie Pompe har världsrekord i fridykning. Igår föreläste hon på campus.
 • Mount Everest - check!
 • amtel_250x87_NY
 • menskoppen
 • ”Man måste lära känna
  det man är rädd för”

  Publicerad 6 mars, 2019

  Hon har bestigit Mount Everest i minus 50 grader och dykt 126 meter ner i havet på ett andetag. Äventyraren Annelie Pompe drivs av frihetskänslan och tror inte att det går ha för många passioner i livet.

  På storbildsskärmen i Aula Nordica vajar grönt sjögräs i takt med vågorna. En ensam dykare skär genom vattnet på sin väg mot botten. Sedan byts havet ut mot berg, och solen går upp över ett snötäckt Mount Everest.

  Att äventyrarens vardag skiljer sig en del från studentens, är Annelie Pompe den första att intyga. Hon var själv student en gång i tiden, på IT-universitet i Göteborg.
  – Men jag längtade mest till havet. Det bästa med universitet var de dagar då min pappa hörde av sig till mig och sa: “det är bra väder för dykning, vill du skolka?”

  Dykningen är, vid sidan om klättringen, Annelie Pompes stora passion i livet. Klättrat har hon gjort sedan barnsben. Dykningen kom senare, och till en början med syrgastub.
  – Sedan såg jag filmen “Det stora blå”, som förändrade mitt liv. Är det någon mer som har sett den? Blev ni också sugna på att börja fridyka då? Inte?

  Annelie Pompe och publiken skrattar tillsammans. Hon vet om att en del ser på hennes äventyr som “galenskaper”.
  – Men för mig handlar äventyr mycket mer om en inställning till livet än om att göra “galna” grejer. För mig är äventyr frihet och passion och naturupplevelser.

  För studenterna i Aula Nordica berättar hon om hur hon övat sig i att vara modig.
  – Man kan bara vara modig när man är lite rädd, och för att bli mindre rädd måste man lära känna det man är rädd för, lite i taget. Det bygger självförtroende – att märka att man klarar av det.

  I Annelie Pompes fall har rädslan handlat om höjdskräck och döden. En gång när hon skulle fridyka på 95 meters djup svimmade hon med en meter kvar till ytan. När hon kom upp igen var lungorna såriga och hon hostade blod. Den upplevelsen satte spår.
  – Jag blev rädd för havet. Och när man är rädd slår hjärtat fortare och man spänner sig. Fridykning är ingen extremsport, utan en lugnsport. Man måste slappna av för att spara syre och komma dit man vill.

  Sedan den händelsen har Annelie Pompe hunnit med att slå världsrekord i fridykning med 126 meter på ett andetag. Hon har också infriat barndomsdrömmen om att bestiga Mount Everest. 

  Att våga lyssna till sina egna drömmar är viktigt, men inte alltid lätt. Annelie Pompe berättar om buddhistmunken hon träffade en gång, som beskrev det som han kallade “monkey mind”: att inte kunna höra sin inre röst för att så många andra röster om krav och måsten hörs samtidigt.

  Hon tror att de viktigaste drömmarna handlar om sådant som gör en glad. Hon välkomnar utmaningar, även om de känns lite läskiga.
  – Det är lättare att begränsa sig och tänka “nej, det går inte”. Så fungerar hjärnans överlevnadsförmåga: den minns negativa händelser lättare än positiva, för att vi inte ska göra dem igen. Men om vi kan påverka hur vi tänker kan vi klara nästan vad som helst.

  Begränsningar tror hon inte på, och misstag ser hon som tillfällen att lära sig.
  – Det kommer gå fel! Jag har fått avbryta många dyk för att det blivit fel eller inte känts bra, och en gång gick jag upp på fel berg. Jag har fått öva på att släppa taget om sådana misstag för att kunna gå vidare, för ju mer man bär med sig, desto tyngre blir man.

  När Annelie Pompe kom ner från den del av Mount Everest som kallas dödszonen fick hon lova sin mamma att aldrig mer göra om den bergsbestigningen. Att det är en risk att bestiga Mount Everest är Annelie Pompe överens med sin mamma om. Däremot ser hon en större risk i att låta bli:
  – Det är en ännu större risk att gå genom livet och ångra sådant man aldrig gjorde.

  Sofié Gisslen

  HÄLSA PÅ CAMPUS
  Hälsa på campus är ett samverkansprojekt som syftar till att inspirera och sprida kunskap om fysisk aktivitet och hälsa. Arrangerar gör Idrottshögskolan Umeå ihop med bland andra Umeå Studentkår och IKSU. Annelie Pompe var en av föreläsarna under tisdagen.

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.