– Det finns en tanke bakom att luciafirandet inte innehåller några nyheter, säger Jonas Ericson på Kultur på campus inför det traditionsenliga luciafirandet i Aula Nordica.

Fredagen den 13 är vanligtvis känd som den stora otursdagen. I år är fredagen den 13 december datumet när Umeå studentkörs luciatåg återigen sprider julstämning på campus. Den som besökt något av de tidigare luciafirandena på campus kommer känna igen sig. En medveten strategi, enligt Jonas Ericson, projekledare på Kultur på campus som arrangerar firandet.

– LUCIA ÄR EN SÅDAN stark nordisk tradition att vi inte vill ändra något. Vi har haft tankar på att ta in någon känd solosångare, men det känns som att det inte är en grej för just Lucia.
Martin Gustafson på Kultur på campus säger att luciafirandet är ett av deras populäraste arrangemang.
– Biljetterna brukar ta slut efter ett par dagar. Popuärast var nog när Martin Schibbye och Johan Persson var här. Då tog biljetterna slut efter 20 minuter.

JONAS ERICSON MENAR att de skulle kunna fylla Aula Nordica tre gånger om. Men att föra in fler föreställningar skulle innebära problem.
– Tanken med Kultur på campus är att arrangemangen ska ske under lunchtid. Man ska veta att det är då det händer. Börjar man flytta på dem behöver studenter ta ledigt för att komma. Dessutom har studentkören många fler uppträdanden under dagen, bland annat på sjukhuset.
Får ni feedback från besökarna?
– Ja det händer ibland, säger Jonas Ericson. Musik handlar mycket om känslor och när folk berörs kan de utbrista ”Fy fan vad bra!” eller ”Tack Kultur på campus!” Då känns det bra och verkligen värt att fortsätta.

STUDENTER OCH PERSONAL kan hämta gratisbiljetter på Servicecenter Lindellhallen, Servicecenter Universum, Servicecenter KBC och Universitetsbiblioteket några dagar innan arrangemanget. Luciafirandet hålls kl. 12.10–12.30 i Aula Nordica.

ANDERS SAMUELSSON