Therese/Andreas föddes som flicka men levde större delen av sitt som man – under tidigt 1800-tal. Den 25 februari föreläser Inger Littberger Caisou-Rousseou på UB i Umeå om ett sällsamt livsöde. 

Redan på 1800-talets början var det i Sverige möjligt att byta kön. Det var inte på långa vägar lika avancerat som idag, men med ett läkarintyg kunde en person få bevis på att hen tillhörde det andra könet. Therese Bruce föddes i Stockholm 1806 och kände tidigt att hon inte identifierade sig som tjej. Efter ett läkarbesök i 16-årsåldern blev hon klassad som hermafrodit och tog namnet Andreas.

Inger Littberger Caisou-Rousseau.
Inger Littberger Caisou-Rousseau.

Den här sanna historien har Inger Littberger Caisou-Rousseau, docent i litteraturvetenskap i Lund, lyft fram i boken Therese Andreas Bruce – En sällsam historia från 1800-talet. Den 25 februari kl. 19.00–20.00 berättar hon om Andreas Bruces liv i UB:s forskningsarkiv, som en del i föreläsningsserien Mötesplats Arkivet, där inträdet är gratis.

Trots att det tisslades och tasslades om Andreas lyckades han bitvis leva ett normalt liv, vilket han i vuxen ålder spenderade med livskamraten Maria på Gotland. Men han dömer sig själv hårt, som när han 30 år gammal blir gravid med sin dotter och upplever en stor kris.

Läs längre artikel i Vertex nr 2-2015, som utkommer den 24 februari, men redan nu kan hämtas i Vertex tidningsställ på campus..

Cecilia Gustafsson