21 June, 2018

 
 • De fixade jämställdhetskvällen. Från vänster: Rebecka Madsen, Alexandra Haglund, Emma Cohen och Fanny Sahlin.
 • Hamnmagasinet.
 • Johannes Nordström och Andre Kevenmark.
 • Neah Cohen.
 • Armband med budskap.
 • 96690_medborgarskolan
 • menskoppen
 • amtel_250x87_NY
 • ”Läskigt men jättekul
  att driva så stort projekt”

  Publicerad 15 mars, 2017

  Med drygt tre månaders studier bakom sig arrangerade fyra studenter från programmet för medier och kommunikationsvetenskap igår eventet ”En kväll för jämställdhet”.

  Hamnmagasinet.

  Snön öser ner utanför Hamnmagasinets fönster, men inomhus är både lokalen och stämningen varm. Klockan har passerat sex, och eventet ”En kväll för jämställdhet” som anordnas av MKV-studenterna Rebecka Madsen, Alexandra Haglund, Emma Cohen och Fanny Sahlin har just börjat. De läser just nu kursen projektplanering där studenterna sedan några veckor tillbaka jobbat i grupper med att arrangera event.
  – Vi fick i princip fria tyglar att göra vad vi ville, och vår grupp valde att göra det här eftersom vi alla är engagerade i jämställdhetsfrågor. Dessutom var det internationella kvinnodagen förra veckan, så det känns rätt i tiden, säger Rebecka Madsen.

  Armband med budskap.

  Efter att de bestämt vilken typ av event de ville göra skaffade de sponsorer, bjöd in olika föreningar och organisationer, och marknadsförde eventet på sociala medier. Till en början var tanken att ha en pysselkväll där besökarna skulle köpa och pärla armband med texten ”jag agerar”. Alla pengar skulle gå till föreningen Storasyster som jobbar med att stötta personer som utsatts för sexuella övergrepp. Men idén växte snabbt, och snart var pärlarmbanden bara en liten del av eventet.
  – Vi blev så taggade så idén eskalerade till en hel kväll med föreläsningar, pärlande, musik, fika och mingel. Det har varit lite läskigt att driva ett så stort projekt, men jättekul och lärorikt. Jag vill jobba med att arrangera event i framtiden, säger Emma Cohen.

  På ett bord i entrén står goodie bags fyllda med produkter från eventets sponsorer, som var och en av besökarna får när de kommer in. Sedan är det fritt fram att pärla, fika och prata med personer från Tjejjouren, MÄN för jämställdhet och RFSU, som under kvällen också håller korta föreläsningar där samtycke, jämställdhet och könsnormer står i fokus.

  Avslutningsvis bjuds det på musikframträdanden av umeåstudenter från kursen Skapande musik. Genom att varva de lite tyngre delarna om sexuellt våld med lättare aktiviteter som att pyssla och mingla, hoppas arrangörerna att jämställdhetsfrågorna kan diskuteras på ett mer avslappnat sätt.
  —Vi vill också att så många som möjligt ska komma hit, och oavsett om man är mest intresserad av att lyssna på musiken, diskutera eller pärla så kan man mötas här, säger Rebecka Madsen.

  Emma Cohen och Rebecka Madsen berättar att de under projektet blivit positivt överraskade av hur generösa många företag och föreningar är när det kommer till välgörenhet. I princip alla tillfrågade ville stötta eventet. Föreningen Fatta är inte på plats, men ville gärna delta. Problemet var att arrangörerna inte hade någon budget till sitt projekt, och därav inte kunde erbjuda reseersättning, vilket varit en försvårande faktor.

  Johannes Nordström och Andre Kevenmark.

  Men organisationen Män för jämställdhet har en lokalförening i Umeå, och resekostnader blev inget problem. De ser eventet som en chans att synas och få fler att engagera sig i frågor om jämställdhet.
  – Jag har alltid kvävts av machokulturen. Den är påfrestande och skadlig och vi ville komma hit för att informera om det. Hälften av samhället består av män, och det går inte att bara ena halvan gör något. Vi har alla ett ansvar, säger Johannes Nordström som tillsammans med Andre Kevenmark och Mikael Rubin företräder MÄN för jämställdhet idag.

  Neah Cohen.

  Eventet riktar sig främst till personer mellan 15 och 25 år, men alla som vill är välkomna. Vid ritbordet sitter den yngsta besökaren, åttaåriga Neah Cohen. Hon har redan hunnit trä ett färgglatt armband med orden ”jag agerar” och sitter nu och ritar en lika färgglad teckning med samma budskap.
  – Jag tycker det är kul att vara här, och det är viktigt att kvinnor har lika mycket rättigheter som killarna, säger hon.

  Text och foto:
  Vendela Wikström

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Tre gruppledare som hoppas på röster (fr.v.): Johan Lindren, Rimligt Initiativ för Kåren, Erik Arvidsson, Vänsterstudenterna och Lars-Erik Utberg, Arbetarpartiets Studentfackliga Alternativ.

  Kårval drar igång
  – tre tävlar om rösterna

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se