Han är student i Umeå, men också lovande kock som praktiserat på en av världens bästa restauranger. Vertex har träffat Alexander Sundqvist som bjuder på goda recept med studentbudget.

Alexander Sundqvist är en 25-årig kock och matbloggare (innovativegastronomy.se) som tagit ledigt från en bransch han varit verksam i de sex senaste åren för att studera Vin och Mat på Umeå universitet.
– Jag har alltid haft ett stort fokus på maten i mitt jobb samtidigt som jag vet att vinets betydelse är viktig. Tidigare har jag inte haft kunskapen om vin så det är kul att få bredda sig och det kommer bli en stor fördel i mitt jobb att få en annan förståelse för hur mat och vin ska knytas samman. Jag har faktiskt fått mersmak för kursen och är sugen på att lära mig mer nu. Det är riktigt tråkigt att det snart är över.

Alexander har satt ihop fem recept anpassade för en studentplånbok som Vertex kommer att publicera framöver, med start i maj (se nedan), och när jag besöker honom för intervju och fotografering passar han på att tillaga ett av recepten.

Vägen till att bli kock har inte alltid varit självklar och på gymnasiet läste Alexander Naturprogrammet, med planen att efter ett sabbatsår plugga vidare inom biologi, som då var favoritämnet. För att få råd om vad han skulle jobba med under tiden vände han sig till arbetsförmedlingen.

Där berättade han att han var duktig på att laga mat och kunde tänka sig att jobba som köksbiträde, men fick istället ett tips om en kockutbildning på ett år. 2010 började utbildningen. I samma veva fick han också jobb på restaurangen Bryggargatan i Piteå.
– Det började med en praktik vid sidan av skolan, där jag senare blev anställd. Det var verkligen dubbelt upp, där jag gick i skolan mellan 8–16 på dagarna. Sen var det bara att dra hem, byta om och bege sig till restaurangen.

Men det hårda slitet lönade sig med tiden och Alexanders chef på restaurangen hade kontakter på Michelinkrogar runt om i Skandinavien. Alexander ansågs vara en så pass lovande kock att han fick en praktikplats i Helsingfors på en tvåstjärnig restaurang, Chez Dominique, som under tiden var rankad som den tjugonde bästa restaurangen i världen.

Läs hela intervjun i Vertex nr 5-2016.

Text och foto:
Jennifer Söderlund