Greta Thunberg fick fart på klimatkampen. Strejkande och körsång för planetens överlevnad pågår nu för fullt även i Umeå, där klimatkampen också nått universitetet.

Varje fredag klockan 11–14 sittstrejkar medlemmar i nätverket www.fridaysforfuture.org utanför Stadshuset i Umeå, där politiker bland annat uppmanas fatta ”klokare och kraftfullare beslut så att CO2-utsläppen i Umeå kommun upphör”.
– Det är en grupp på 20–30 personer totalt, däribland några studenter, varav ungefär 8–15 kommer och går under fredagssittningarna utanför Stadshuset, berättar Jens Rundberg i nätverket.

Sedan en tid sjunger Klimatkören – även den startad av nätverket #FridaysForFuture i Umeå – varannan lördag på Rådhustorget kl. 13.00, nästa gång den 23 mars.

Fredag den 15 mars väntar en Global Strike For Future (Global skolstrejk för klimatet) där klimatmanifestationer planeras i 500 städer i ett 60-tal länder. Även i Umeå planeras demonstrationer.

Många engagerar sig och i det nya numret av Vertex intervjuas en Lan Pham, en av initiativtagarna till nystartade gruppen Klimatstudenterna Umeå, om den lokala klimatkampen på campus i Umeå.

Vertex nr 2-2019 utkommer den 18 mars och kan hämtas i Vertex tidningsställ på campus.

Bertil Janson
Foton: Jennifer Sjögren