– Mässan kanske inte är nyckeln till att lösa lärarbristen, men det är ett litet hjälpmedel, säger Albin Fahlgren, projektledare för Pedagogernas dag 2018.

Torsdag den 12 april hålls Pedagogernas dag, en arbetsmarknadsmässa i Universumhuset på campus, där studenter inom Lärarhögskolan har chans att träffa framtida arbetsgivare. Till mässan kommer 21 kommuner och 5 organisationer, som vill komma i kontakt med universitetets studenter och nå ut med jobberbjudanden.
– Det är klart att det genererar jobb, säger lärarstudenten Albin Fahlgren, som tillsammans med Lovisa Kerttu är projektledare för Pedagogernas dag.

Mässan riktar sig till alla lärarstudenter på universitetet, oavsett inriktning, och elever på studie- och yrkesvägledarprogrammet. Runt 350 av dem brukar komma på mässan, av totalt ungefär 1 800 lärarstudenter på universitet. Albin Fahlgren förklarar att det främst är sistaårselever som har varit intresserade, men att det finns något för alla.
Hur kan nya studenter dra nytta av dagen?
– Det är alltid bra att hålla koll på arbetsmarknaden där vi ska jobba sen, även om det är långt kvar. Vissa aktörer är ju där som erbjuder vikariat.
De som vill arbeta som vikarie under studietiden, kan förutom kommunerna vända sig till Bemanningscentrum Umeå, Clockwork och Vikarielärare som finns på plats under dagen.

I år arrangeras även en annorlunda föreläsning, med förhoppning om att locka fler ungdomar och studenter. Tidigare år har det främst varit fackförbund som föreläst, men nu är rektor Petronella Sirkka från Bodens kommun på plats för att hålla en föreläsning. ”Läraren – The Last Jedi”, är temat för föreläsningen där hon ska prata om varför lärarna är demokratins viktigaste vapen.
– Den här föreläsningen försöker nischa in sig mer på ungdomar och lärarstudenter, med Star Wars referenser. Vi hoppas ju att den kan dra lite mer folk till sig såklart, säger Albin Fahlgren, som menar att föreläsningarna är nyttiga för alla studenter.
Vad är positivt och negativt med läraryrket?
– Det jag ser som svårigheten har väl också med lärarbristen att göra. Man behöver bra folk att jobba med så att man inte känner sig stressad, känner man sig stressad går det ut över utbildningen. Det som lockar mig mest är väl att få influera ungdomarna och skapa nyfikenhet och motivation att vilja lära sig och tycka att skolan är kul. Att hitta en glädje i kunskapen, säger Albin Fahlgren.

Text och foto:
Benjamin Backlund