17 February, 2019

 
 • Albin Fahlgren pluggar till lärare och är en av arrangörerna för Pedagogernas dag 2018.
 • menskoppen
 • amtel_250x87_NY
 • ”Klart att mässan
  genererar jobb”

  Publicerad 9 april, 2018

  – Mässan kanske inte är nyckeln till att lösa lärarbristen, men det är ett litet hjälpmedel, säger Albin Fahlgren, projektledare för Pedagogernas dag 2018.

  Torsdag den 12 april hålls Pedagogernas dag, en arbetsmarknadsmässa i Universumhuset på campus, där studenter inom Lärarhögskolan har chans att träffa framtida arbetsgivare. Till mässan kommer 21 kommuner och 5 organisationer, som vill komma i kontakt med universitetets studenter och nå ut med jobberbjudanden.
  – Det är klart att det genererar jobb, säger lärarstudenten Albin Fahlgren, som tillsammans med Lovisa Kerttu är projektledare för Pedagogernas dag.

  Mässan riktar sig till alla lärarstudenter på universitetet, oavsett inriktning, och elever på studie- och yrkesvägledarprogrammet. Runt 350 av dem brukar komma på mässan, av totalt ungefär 1 800 lärarstudenter på universitet. Albin Fahlgren förklarar att det främst är sistaårselever som har varit intresserade, men att det finns något för alla.
  Hur kan nya studenter dra nytta av dagen?
  – Det är alltid bra att hålla koll på arbetsmarknaden där vi ska jobba sen, även om det är långt kvar. Vissa aktörer är ju där som erbjuder vikariat.
  De som vill arbeta som vikarie under studietiden, kan förutom kommunerna vända sig till Bemanningscentrum Umeå, Clockwork och Vikarielärare som finns på plats under dagen.

  I år arrangeras även en annorlunda föreläsning, med förhoppning om att locka fler ungdomar och studenter. Tidigare år har det främst varit fackförbund som föreläst, men nu är rektor Petronella Sirkka från Bodens kommun på plats för att hålla en föreläsning. ”Läraren – The Last Jedi”, är temat för föreläsningen där hon ska prata om varför lärarna är demokratins viktigaste vapen.
  – Den här föreläsningen försöker nischa in sig mer på ungdomar och lärarstudenter, med Star Wars referenser. Vi hoppas ju att den kan dra lite mer folk till sig såklart, säger Albin Fahlgren, som menar att föreläsningarna är nyttiga för alla studenter.
  Vad är positivt och negativt med läraryrket?
  – Det jag ser som svårigheten har väl också med lärarbristen att göra. Man behöver bra folk att jobba med så att man inte känner sig stressad, känner man sig stressad går det ut över utbildningen. Det som lockar mig mest är väl att få influera ungdomarna och skapa nyfikenhet och motivation att vilja lära sig och tycka att skolan är kul. Att hitta en glädje i kunskapen, säger Albin Fahlgren.

  Text och foto:
  Benjamin Backlund

  PEDAGOGERNAS DAG:
  • Pedagogernas dag hålls i Universum, i Brashörnan och Rotundan, torsdag den 12 april kl. 11–14. Mässan riktar sig till studenter på alla lärarutbildningar och studie- och yrkesvägledarprogrammet. Runt 400 studenter väntas komma.
  • Kl. 09.00 hålls en föreläsning om året som ny lärare med fackförbundet Lärarförbundet Student.
  • Kl. 11.10–12.10 blir det föreläsning om vad en ny lärare bör tänka på innan anställningen börjar, Lärarnas Riksförbund föreläser.
  • Kl. 12.15–13.00 föreläser Petronella Sirkka, rektor från Bodens kommun, under rubriken ”Läraren – The Last Jedi”, en före­läsning som riktar sig till alla som har en roll i skolan.
  • Kommunerna och organisa­tionerna som kommer är: Bjurholms kommun, Bodens kommun, Clockwork Skolbemanning, Gällivare kommun, Härjedalens kommun, Kramfors kommun, Lapplands kommunalförbund, Luleå kommun, Lycksele kommun, Lärarförbundet Umeå Student, Lärarnas Riksförbund, Malå kommun, Nordmalings skolor och förskolor, Norsjö kommun, Piteå kommun, Skellefteå kommun, Skolkören Jämtland Härjedalen, Sollefteå kommun, Dorotea kommun, Sundsvalls kommun, Umeå kommun, Vikarielärare, Vilhelmina kommun, Vännäs kommun och Liljaskolan, Ånge kommun, Örnsköldsviks kommun, Östersunds kommun.

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se