Umeå studentkår vill öppna för killsnack om maskulinitet runt matbordet.
– Jag tror det kan förändra världen. Om än i små myrsteg, säger Anton Sandin.

Anton Sandin.

I somras uppmärksammade Anton Sandin på Umeå studentkår ett projekt av Ida Östensson från Make Equal. Det byggde på att män bjuds in för att kring en middag diskutera maskulinitet kring ett givet diskussionsmaterial.
– Jag ville göra något liknande här på universitetet och möjliggöra liknande middagar.

I dagsläget kollar Anton Sandin upp intresset från matbutiker vad gäller sponsring av matkassar som grupperna ska kunna hämta tillsammans med diskussionsmaterialet. Syftet med killmiddagarna är att få män i grupp att diskutera maskulinitet och dess problematik.
Finns det inte en risk att projektet enbart lockar killar som är vana att diskutera sådana frågor, medan de som verkligen skulle behöva göra det aldrig sätter sin fot på en killmiddag?
– Det har jag också tänkt. Men de som aldrig skulle sätta sin fot där får man försöka nå på andra sätt. Man måste börja någonstans och även bland de män som anser sig vara feministiskt medvetna händer något när de samlas i grupp. Man går då lätt in i givna könsroller och det är något man kan diskutera och reflektera över. För hur mycket insikt man än har kan man alltid utvecklas och varje steg räknas. Jag tror det kan förändra världen. Om än i små myrsteg, men det är ändå myrsteg i riktningen mot en bättre värld, säger Anton Sandin.

Läs hela artikeln i Vertex nr 2-2017.

Anders Samuelsson
Foto: Jennifer Sjögren