Det var mer uppvärmning och mindre debatt när gruppledarna träffades för den första av de två kårvalsdebatterna.

Det var ett trettiotal personer, inklusive gruppledare och andra kåraktiva, som kommit till föreläsningssalen i Lindellhallen för att lyssna på de sju partiernas tankar inför det stundande kårvalet. Men mycket debatt blev det inte. Istället fick partierna, i tur och ordning, presentera sitt parti och de viktigaste frågorna inför valet. Därefter skulle partierna svara på två frågor: Vad de skulle jobba för om de hamnade i majoritet i kårvalet, samt vad de tycker om kårens projekt och återkommande event.

Det var först mot slutet av den 45 minuter långa debatten som gruppledarna fick chansen att ställa varandra mot väggen. Bland annat ifrågasatte Vänsterns Studentförbund Elin Alexandersson den nuvarande kårens beslut om att bedriva kårhusverksamhet i Coronas gamla lokaler då hon menar att verksamheten inte gått bra tidigare, trots ägarbyten.

– Det känns inte helt genomtänkt, sa Elin Alexandersson, som inte var negativt inställd till ett kårhus i sig utan endast valet av lokal.

Liberala studenter blev tämligen hårt ansatta mot slutet, då såväl deras förslag om studentjobb, där studenter ska kunna arbeta 15 timmar utöver studierna, samt om hur ungdomsförbundets påstådda förslag om en legalisering av cannabis stämde överens med involveringen av en drog- och alkoholfritt klubb.

Då varje parti endast hade en minut på sig i debatten var det ett flertal frågor som lämnades obesvarade eller fick alltför kort tid på sig att utvecklas fullt ut, men som partierna får chans att återkomma till under slutdebatten den 22 april.

För att se vad gruppledarna svarade på Vertex enkät angående vilka frågor de anser viktigast, klicka HÄR.