Nu ger sig Umeå studentkår in i fastighetsbranschen. Under hösten ska tio studentlägenheter i centrala Umeå stå klara för uthyrning.

Bostadsläget för nya studenter i Umeå är fortsatt kärvt – som det brukar vara vid terminsstart. Förra veckan hade 150 av de som anmält bostadsbehov hos Akutrumsförmedlingen ännu inte fått napp. Campingboende och tillfälliga lösningar råder.

I DET HÄR LÄGET HAR Umeå studentkår beslutat att gå in som aktör i bostadsbranschen. När kåren kontaktades av ett företag med lediga lokaler, som kunde fungera som bostäder, slog man till. I dagarna har hyresavtal tecknats avseende ett hus på Storgatan 7, Väst på stan, där det efter renoveringar kommer att finnas tio lägenheter att hyra.
– Kan vi bidra till att hjälpa till med boende för studenter vill vi göra det. Det känns positivt och bra, säger Linus Lundström, ordförande för Umeå studentkår.

BOENDET BLIR AV TYPEN kollektiv, med enskilda rum men gemensamt kök och gemensamma duschar och toaletter. Hyrorna kommer att ligga på samma nivå som korridorsrum, med undantag för ett par av rummen, som är större och blir lite dyrare.

RENOVERINGSARBETET påbörjas i dagarna och Linus Lundström hoppas att det kommer att gå snabbt.
– Vi hoppas det ska vara klart för uthyrning i början eller mitten av oktober.
Lägenheterna kommer att förmedlas av Akutrumsförmedlingen.