Efter examen fick både Emelie Wibron och Magnus Gustafsson jobb på Komatsu Forest. Nu delar de med sig av sina erfarenheter från en av Umeås största arbetsplatser, och ger råd till studenter som börjat spana efter jobb.

– Var beredd på att du inte förväntas kunna allt när du börjar, utan att du till ganska stor del får lära dig mycket om jobbet på plats. Man kan inte kunna allt på förhand.
Det tipset ger Emelie Wibron, sedan 2018 beräkningsingenjör på Komatsu Forest, som tillverkar avancerade skogsmaskiner, till dem som står inför övergången från studentliv till arbetsliv.

Hon gör beräkningar som ska säkerställa att skogsmaskinernas delar håller för de belastningar de utsätts för, och ger förslag på förbättringar av designen. Hennes roll angränsar till flera andra områden i tillverkningsprocessen, vilket medför utmaningar.
– Jag gillar när man känner att man har stenkoll på läget och känner sig väldigt trygg med det man jobbar med, och det tar ett tag innan man kommer dit. Det är tydligt att det är en lång och komplex process för att ta fram maskinerna, där många timmars arbete av alla möjliga olika yrkesgrupper ligger bakom, säger Emelie.

Magnus Gustafsson tog examen som civilekonom inom handel och logistik år 2018. Han är nu logistikutvecklare på Komatsu Forest, men arbetade på företaget redan innan examen fast med andra uppgifter. Vertex träffar Emelie och Magnus en ovanligt lugn fredagseftermiddag i maj på arbetsplatsen nära Strömpilsplatsen i Umeå. Omkring 250 anställda i produktionen blivit korttidspermitterade med anledning av coronaviruset. Emelie och Magnus är däremot inte sysslolösa.

2021 ska Komatsu Forest slå upp portarna till en ny fabrik i Umeå vars lager utformas av Magnus. Tidsschemat är pressat och varje dag på jobbet är “ett blankt papper” som innebär nya utmaningar och lärdomar.
– Det är ett spännande jobb, och det var roligt att bli tillfrågad om att jobba med det här fastän jag inte varit här så länge, säger han.
Hur vill du beskriva tillvaron som student jämfört med den som anställd?
– Ändå ganska lik, för på universitetet är man för att lära sig, och det känns som att man lär sig väldigt mycket här också. På så vis tycker jag att utbildningen är ganska lik arbetslivet, säger Magnus.

Även Emelie hade erfarenheter från industrin som montör på Volvo Lastvagnar. Studenter som har jobbat eller praktiserat inom sin bransch har lättare att få jobb än de som inte gjort det, märker Magnus och Emelie. Ett av deras tips till nuvarande studenter är därför att knyta kontakter tidigt.
– Ett annat tips är att ha i åtanke att man studerar för att ha nytta av kunskaperna senare, inte bara för att klara tentan. Jag kunde själv önska att jag ibland pluggat på ett annat sätt för att ha lättare att komma ihåg över tid, säger Magnus.

Han ger ytterligare ett exempel på något som är viktigt att komma ihåg när man är ny på en arbetsplats.
– Man kan mer än man tror. När jag började kände jag “men herregud jag kan ingenting”. Men man ska inte vara rädd för att känna så. Det tar ett tag att komma in i jobbet också, säger Magnus.

Text och foto: Vendela Wikström