Juristens dag, arbetsmarknadsmässan för juriststudenter på universitetet, hålls den 18–19 januari 2017. I över tio år har evenemanget anordnats av Juridiska föreningen.

Juristens dag är två dagar för juriststudenter och arbetsgivare, kort och gott en arbetsmarknadsmässa i Universum och i Samhällsvetarhuset – allt i juridikens tecken.
– Första dagen är full av gästföreläsningar och andra happenings, och dagen efter äger själva mässan rum, säger Oscar Larsson, en av de projektansvariga.

Mässbesökarna erbjuds inspiration inför framtiden, förklarar de tre projektansvariga Cecilia Enmark, Oscar Larsson och Johan Vikström.
– Ni kommer känna er inspirerade dagen efter, och känna er motiverade till framtida jobb. Vi ger er studenter en plattform att möta företag. Är man där för att plocka gratisprylar är det också helt okej, säger Johan Vikström.

Nyheterna för i år är hemsidan och appen. Det är Johan Vikström som tagit fram dessa, men de är eniga om att själva projektet inte är något som bara de tre jobbat med.
– Vi bygger vidare på ett bra koncept som fanns sedan tidigare.

Till Juristens dag kommer flera byråer, myndigheter, organisationer och fackförbund. Men evenemanget börjar växa ur sin kostym och utrymmet är knappt.
– Umeå universitet har väldigt många duktiga framtida jurister, och mässan är inget som någon jurist får missa. Det är en win-win-situation att gå på Juristens dag, för båda parter. Passa på att komma, det finns något för alla, säger Cecilia Enmark.

Som avslut på dagen anordnas en bankett i lokalen P5 i Väven i centrala Umeå för både juriststudenter, lärare och arbetsgivare.
– Vi ser banketten som ett bra komplement till mässan, säger Johan Vikström.

Juristens dag anordnas av olika arbetsgrupper och det är 50–60 studenter som är engagerade i projektet. Alla drar sitt strå till stacken men de projektansvariga håller ihop de övergripande delarna och ser till så att idén blir verklighet. Mer info finns på Juristens dags hemsida.

Text och foto:
Greta Hansson Vikström