Klassiskt luciafirande på campus, körsång i Stadskyrkan och en ”inte så julig” julkonsert. Det är några av de musikaliska framträdanden på och runt campus som ska få oss i rätt stämning inför julen.

Kalle Anka, skinka och julmust. Ja, vad är väl julen om inte fylld av traditioner? Den som vill uppleva en av studentlivets riktiga klassiker gör bäst i att söka sig till Kultur på campus arrangemang i Aula Nordica tisdag den 13 december. Då leder Umeå studentkör sitt luciatåg, sjungande på de där låtarna vi så starkt förknippar med jul och lucia. Studenter och personal kan hämta gratisbiljetter på Infocenter Universum samt Universitetsbiblioteket.

Från 1800-tal till 2010-tal, så långt spänner sig repertoaren när Nationskören uppträder i Umeå stadskyrka den 14 och 16 december. Linn Raninen sitter i Nationskörens styrelse och sjunger i kören. Hon säger att den 125 medlemmar starka kören mestadels består av studenter, alumner och universitetspersonal.
– Alla kommer nog inte att vara med, men jag skulle gissa att vi blir cirka 80 personer som sjunger. Jag har varit med tidigare och det brukar vara mycket folk. Det kan vara klokt att komma i god tid då platserna fylls allt eftersom.

”En inte så julig julkonsert” – så beskriver Studentorkestern Snösvänget vad som väntar publiken fredag den 9 december i Ljusgården i Lärarhuset.
– Det är en inte så julig julkonsert som kommer att förgylla publikens dag. Vi kommer att spela ett urval av låtar ur vår repertoar, men inte julsånger, säger Itay Zamir, ledamot i styrelsen för Studentorkestern Snösvänget och Baletten Sparketten.

Anders Samuelsson