23 June, 2018

 
 • Jonas Inde föreläser på campus. Foto: Johan Bergmark/UR
 • 96690_medborgarskolan
 • menskoppen
 • amtel_250x87_NY
 • Om vägen ur missbruket

  Publicerad 5 september, 2012

  Skådespelaren och författaren Jonas Inde har varvat komiska höjdpunkter med svartaste svart. Nu har TV-serien om vägen ur missbruket premiär – och den 19 september föreläser han på campus i Umeå.

  Jonas Inde, som växte upp bland annat på Ålidhem i Umeå, fick sitt stora genombrott i komikergruppen Killinggänget, som gjorde både TV-serier (Nilecity 105.6, Percy tårar, Fyra små filmer m.fl) och långfilmer (Torsk på Tallinn, Fyra nyanser av brunt m.fl). Smörsångaren Loke Martinzon och hårdrockaren Tommy Bohlin är ett par av Indes klassiska karaktärer.

  EFTER INSPELNINGEN AV filmen Fyra nyanser av brunt, som utkom 2004, hamnade Inde i en djup depression. Det slutade med att han hoppade ut från ett fönster på tredje våningen i ett försök att ta sitt liv. Skallbenet spräcktes, men han överlevde, och sedan har han öppet berättat både om alkoholproblem och diagnosen bipolär sjukdom. På senare år har han gett ut boken KKM, en kort historia om en seriemördare, och medverkat i långfilmen Någon annanstans i Sverige.

  ONSDAG DEN 5 SEPTEMBER kl 20.30 är det premiär för TV-serien Jonas Löfte (Utbildningsradion), där ämnet är kombinationen psykisk ohälsa och missbruk. Jonas Inde och vännerna Ronny och Tobias berättar där om hur de har tagit sig ur sina beroenden. Alla avsnitt innehåller också låtar som Jonas Inde skapar tillsammans med bandet Hundarna, med gästartister som Andreas Kleerup och Freddie Wadling.

  TILL UMEÅ UNIVERSITET kommer Jonas Inde onsdag den 19 september. I KBC-huset, sal KB 3B1, talar han kl. 09.00-12.00 om samma ämne som TV-serien behandlar.

  Från och med den 5 september kl 20.59 kan man se premiäravsnittet av Jonas Löfte här (urplay.se).

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Tre gruppledare som hoppas på röster (fr.v.): Johan Lindren, Rimligt Initiativ för Kåren, Erik Arvidsson, Vänsterstudenterna och Lars-Erik Utberg, Arbetarpartiets Studentfackliga Alternativ.

  Kårval drar igång
  – tre tävlar om rösterna

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se