Skådespelaren och författaren Jonas Inde har varvat komiska höjdpunkter med svartaste svart. Nu har TV-serien om vägen ur missbruket premiär – och den 19 september föreläser han på campus i Umeå.

Jonas Inde, som växte upp bland annat på Ålidhem i Umeå, fick sitt stora genombrott i komikergruppen Killinggänget, som gjorde både TV-serier (Nilecity 105.6, Percy tårar, Fyra små filmer m.fl) och långfilmer (Torsk på Tallinn, Fyra nyanser av brunt m.fl). Smörsångaren Loke Martinzon och hårdrockaren Tommy Bohlin är ett par av Indes klassiska karaktärer.

EFTER INSPELNINGEN AV filmen Fyra nyanser av brunt, som utkom 2004, hamnade Inde i en djup depression. Det slutade med att han hoppade ut från ett fönster på tredje våningen i ett försök att ta sitt liv. Skallbenet spräcktes, men han överlevde, och sedan har han öppet berättat både om alkoholproblem och diagnosen bipolär sjukdom. På senare år har han gett ut boken KKM, en kort historia om en seriemördare, och medverkat i långfilmen Någon annanstans i Sverige.

ONSDAG DEN 5 SEPTEMBER kl 20.30 är det premiär för TV-serien Jonas Löfte (Utbildningsradion), där ämnet är kombinationen psykisk ohälsa och missbruk. Jonas Inde och vännerna Ronny och Tobias berättar där om hur de har tagit sig ur sina beroenden. Alla avsnitt innehåller också låtar som Jonas Inde skapar tillsammans med bandet Hundarna, med gästartister som Andreas Kleerup och Freddie Wadling.

TILL UMEÅ UNIVERSITET kommer Jonas Inde onsdag den 19 september. I KBC-huset, sal KB 3B1, talar han kl. 09.00-12.00 om samma ämne som TV-serien behandlar.

Från och med den 5 september kl 20.59 kan man se premiäravsnittet av Jonas Löfte här (urplay.se).