Klockan är tio över tolv när Jens Lapidus träder fram på scenen. Sorlet från de hundratals studenter och lärare som sitter i publiken tystnar omedelbart.

Försvarsadvokaten och den numera världskända författaren har kommit till Ljusgården i Lärarutbildningshuset, Umeå universitet, för att prata om sin nya bok Stockholm Delete som släpptes förra veckan.

Jens Lapidus debuterade som författare 2006 med kriminalromanen Snabba cash som blev en av 2000-talets mest omtalade och sålda böcker. Efter det har han gett ut ytterligare två framgångsrika romaner inom samma genre. Skrivandet kännetecknas av en rå och hård stil där de kriminella innehar huvudrollerna.
– Jag ville bryta mot den svenska deckartraditionen och ställa förövarnas perspektiv i centrum, säger Lapidus.

I sitt yrke som försvarsadvokat har han lärt sig mycket om de kriminellas inre logik. Något som han anser inte får ta plats i de traditionella deckarna.
– Från ett utifrånperspektiv är det lätt att fördöma brottslingar. I mina romaner vill jag sätta läsaren i förövarens skor för att skapa förståelse för människor som begår brott.

Rebecca Svedberg, Nils Englund och Julia Andersson studerar alla på juristprogrammet och hade tagit sig till Ljusgården för att lyssna på Jens Lapidus.
– Det var intressant att få en inblick i vad som driver honom i hans skrivande, säger de innan de ställer sig i den långa kön för att få ett eget signerat exemplar av Stockholm Delete.

Text och foto:
Vendela Wikström