Hur tacklar jag flytten till en ny stad? Hur fixar jag tvätten och matlagningen samtidigt som jag har en rolig höst? Vertex har pratat med rutinerade studenter som delar med sig av sina bästa tips.

Elin Fellman, 21, läser i höst tredje terminen på journalistprogrammet. Hon bor tillsammans med sin pojkvän Erik Christoffersson, 22, som förra läsåret pluggade tekniskt basår. När de kom som nya studenter till Umeå, från Stockholm, hade de tur och fick hyra en kompis lägenhet på Ålidhem, där de fortfarande bor kvar.
 Elin tycker att flytten från Stockholm och mamma till studentstaden Umeå var läskig och spännande på samma gång.
– Jag var orolig över hur jag skulle klara av att bo själv i en helt ny stad som jag aldrig tidigare besökt. Jag grät på vägen till Umeå och var ängslig över hur allt skulle bli, men när jag kom fram kändes det bra, berättar hon.

Innan hon flyttade hemifrån kunde hon ingenting om matlagning och hade knappt lagat mat alls.
– Till en början följde jag recepten till punkt och pricka men med tiden blev det enklare och enklare att laga mat och nu tycker jag att det är riktigt roligt. Vi brukar göra en veckosedel av vilka middagar vi ska göra och sedan handla varje söndag vilket underlättar när man inte vet vad man ska laga.

Erik var precis som flickvännen lite orolig när de flyttade till en ny stad och en ny lägenhet.
– Det jag oroade mig över var om området där vi skulle bo var stökigt eller lugnt. Jag hade ju inget perspektiv på saker och ting då jag och Elin aldrig tidigare varit i Umeå och aldrig sett lägenheten mer än på bild. Men nu så här i efterhand är jag jättenöjd, säger han.

Längre artikel och fler tips till nya studenter hittar du i
Vertex nr 6-2015, som utkommer den 1 september.

Läs också: Lisa en av många nya på största programmet

Text och foto:
Greta Hansson Vikström