23 June, 2018

 
 • 96690_medborgarskolan
 • menskoppen
 • amtel_250x87_NY
 • Jag börjar bli trött på
  att försvara mitt yrkesval

  Publicerad 5 april, 2017

  Ni som slänger ur er negativa kommentarer om skolan, tänk efter innan ni kommenterar lärares situation igen, tycker lärarstudenten Erica Olson.

  Erica Olson pluggar till lärare i Umeå.

  Av någon anledning har de allra flesta en åsikt om läraryrket. Det kan vara för att alla en gång har gått i skolan och därför kan relatera till området, oavsett om man har bra eller sämre erfarenheter därifrån. Men bara för att man själv gått i skolan betyder det inte att man vet hur situationen i skolan ser ut just nu.

  Skolreformer har genomförts och samhället har förändrats. Skolans verksamhet utvecklas hela tiden för att matcha samhällets krav. Media rapporterar ofta om en skola med sjunkande resultat, sämre status och utbrända lärare men missar ofta att rapportera om de många positiva delar som skolan faktiskt också innebär.

  Jag börjar bli trött på att försvara mitt yrkesval. Jag är trött på kommentarer som inte gynnar min inställning till yrket. Kommentarer som ”Du är modig som ger dig in i den där världen”. Jag är trött på medias negativa framställning av skolan och läraryrket som smittar ner både folks inställning och yrkets status och jag är trött på att lärares kompetens bagatelliseras som något som vem som helst skulle kunna klara av.

  Nej, jag vill hävda att alla inte är lämpade att bli lärare. Många kanske skulle klara av att arbeta som lärare men att göra det bra är en helt annan sak. Läraryrket kräver stor kompetens och stort engagemang för att utföras på ett bra sätt. Och trots medias framställning håller skolan inte på att spåra ur. Motgångar är naturligt vid reformer som ännu inte stabiliserats.

  Ni som slänger ur er negativa kommentarer angående skolan, tänk efter innan ni kommenterar lärares situation och yrkesval igen! Om ni istället låter oss göra det vi faktiskt är utbildade till att göra, så kanske framtiden trots allt bjuder på både bättre inställning, högre status och bättre resultat.

  Erica Olson

  Läs mer om Pedagogernas dag den 6 april
  i bilagan Pedagog i Vertex nr 3-2017. 

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Tre gruppledare som hoppas på röster (fr.v.): Johan Lindren, Rimligt Initiativ för Kåren, Erik Arvidsson, Vänsterstudenterna och Lars-Erik Utberg, Arbetarpartiets Studentfackliga Alternativ.

  Kårval drar igång
  – tre tävlar om rösterna

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se