– Jag var i chock, och är nog fortfarande det. Det säger umeåstudenten Siri Englund när Vertex kontaktar henne efter att hon vunnit VM-guld i Obstacle Course Racing i Ohio, USA.

Åtta kilometers terränglöpning med drygt 40 hinder av mer eller mindre mjölksyreframkallande art. Tufft? Javisst. Toughest Mini Your är namnet på den skandinaviska Obstacle Course Racing-touren som bland annat besökte Umeå i våras. Det var i Umeå den 17 maj som Siri Englund, som pluggar civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik, gjorde sin Toughest-debut. Resultatet blev en tredjeplats, och därefter anmälde hon sig till fler deltävlingar. I Oslo blev hon fyra och tävlingen därefter, i Köpenhamn, vann hon.

Den 18 oktober avgjordes Toughest Mini Tour i Göteborg genom jaktstart. Siri startade 115 sekunder efter ledande och slutligen totalsegrande Anna Svensson. För trots att Siri tog in halva tiden, och vann loppet, räckte det inte till totalseger. Men värt att ha i åtanke är att Siri bara sprang tre av de fyra poänggivande kvaltävlingarna inför finalen, och ändå lyckades komma inom räckhåll för totalsegern.

I år hölls också VM i Obstacle Course Racing för första gången någonsin. Den missade förstaplatsen innebar att det inte blev någon direktkvalificering med betald resa och boende för Siri. Men skam den som ger sig. Då andra­priset innebar 10 000 kronor bestämde hon sig för att använda pengarna till flygbiljetter och anmälde sig till VM i Ohio på egen hand.
– Jag hade inte tänkt åka. Men på flygplatsen på väg hem från Toughest-finalen sprang jag in i min vän Anna-Lee och hon fixade en plats i deras stuga, så jag bokade flyg två dagar innan vi skulle åka.

Siri säger att hon åkte till VM med målsättningen att träffa de bästa och lära sig av dem. I efterhand kan man lugnt säga att det var tur att hon åkte, för äventyret slutade med att Siri vann världsmästerskapet och nu kan lägga till ”världsmästare” på cv:t.
– Nästan hela loppen sprang jag och tänkte att det var coolt att få ha legat etta på VM ett tag. Jag sprang och funderade på när de skulle komma ikapp och när jag började närma mig publikområdet och nån ropade att de övriga låg tio minuter bakom så fattade jag att jag kanske kommer ta hem det här. Sen när jag kom i mål grät jag och kramade alla vänner.
Hur känns det att du kan kalla dig världsmästare?
– Haha, nä, det är jag för svensk för att göra.

Text och foto: Anders Samuelsson

Läs tidigare artikel om Siri här.
Läs längre artikel om VM-vinsten i Vertex nr 8-2014, som distribueras i dagarna.