– Det här var en idé som fött en ambition om hur vi kan göra humaniora känt och älska, säger Per Melander, informatör vid humanistiska fakulteten, om Humaniorafestivalen.

Under temat “Kärlek, humor och jordens undergång” ska humaniora presenteras på Bildmuseet den 19 oktober kl. 13.00–18.00. Platsen är inte vald av en slump.
– Bildmuseet är en del av den humanistiska fakulteten och vill visa detta. Dessutom finns det en poäng med att inte vara på campus då det visat sig vara svårt att få folk att komma dit på kvällar och helger.

FESTIVALEN VÄNDER SIG främst till personer mellan 18 och 25 år, en ålder där det finns många både befintliga och potentiella studenter.
– Äldre är givetvis också välkomna, men vi satte en ung målgrupp för att ha en tydlig inriktning att jobba mot.

FESTIVALBESÖKARNA  ska  bland annat få något att äta, ha tillgång till Humlab-X, lyssna på musik från Crystal Caravan, testa dataspel och få information om humaniora, fakulteten och dess utbildningar och ämnen.
– Vi vill kunna visa upp oss på ett lustfyllt sätt och tänkte att en lördagseftermiddag kan fungera som en slags förfest innan man ger sig ut i Umeås nöjesliv.

UNDER EFTERMIDDAGEN kommer man även kunna lyssna på så kallade Pecha Kucha-föredrag, en japansk föreläsningsform med tydliga regler utformade för att publiken inte ska tröttna.
– Det ska vara en PowerPoint-presentation med 20 bilder, som visas i 20 sekunder vardera. Föredraget blir exakt sex minuter och 40 sekunder. Det är intressant vad mycket man hinner säga på kort tid. Dessutom hinner man inte bli trött utan orkar lyssna på flera personer.

DET ÄR FÖRSTA GÅNGEN Humaniorafestivalen anordnas. Tanken är att den ska bli ett återkommande arrangemang.
– När man anordnar något för första gången kan det gå hursomhelst. Men tanken med detta är att testa om det kommer folk, om de bryr sig. År två kanske fler kommer, år tre ännu fler och efter fem år kanske folk hajar vad det är.

ANDERS SAMUELSSON