Hon börjar, som en av tusentals, plugga vid Umeå universitet i höst. Vertex intervjuade henne om detta, men plötsligt blev framtiden som student mer osäker. Därför väljer hon att medverka anonymt.

Hon är redo att ta steget in i universitetsvärlden. Nästa vecka påbörjar hon, om allt går enligt planerna, sina studier på en samhällsvetenskaplig utbildning vid Umeå universitet.
Vad förväntar du sig av universitetslivet?
– Jag är tudelad till kårliv och den biten. Jag är en reserverad person när det kommer till att festa och spexa så jag ser mest fram emot att träffa nya vänner och bli positivt överraskad av studentlivet.
Var det självklart att välja Umeå?
– Nej, men Umeå är det enda universitet där man gör undantag ifall man saknar Matte C från gymnasiet. Jag har aldrig riktigt trivts i i Norrland, utan istället försöka bosätta mig i en storstad söderut. Men man har väl mognat, för jag har insett att det är fint här uppe.
Har du ordnat bostad?
– Jag och min pojkvän har lagt ut en annons på Blocket. Inget är spikat, men det är på gång. Men det är lite störande att det knappt finns något för de som vill bo två, bara erbjudande om en inneboende här och där. Men visst går stressmagen på högvarv innan det är löst.

Läs mer i Vertex nr 6-2014, som utkommer 2 september.

Anders Samuelsson