22 January, 2019

 
 • På Carlshem flera av de studentlägenheter som AB Bostaden sålt till Heimstaden.
 • amtel_250x87_NY
 • menskoppen
 • ”Hemlig” försäljning
  oroar många boende

  Publicerad 3 oktober, 2017

  Studentkårerna har kallat Bostadens försäljning till Heimstaden för ett dråpslag mot studenterna.
  – Jag tycker det är jättetråkigt. Det känns som en säkerhet som försvinner, säger en student som bor på Carlshem.

  Det var i början av juni som AB Bostaden, Umeås största aktör på hyresmarknaden, beslutade att sälja 1601 av sina lägenheter till det privata bostadsbolaget Heimstaden. I över hälften av dem bor studenter. Syftet är att frigöra kapital för att öka byggtakten av nya bostäder. Lägenheterna säljs för cirka 1,15 miljarder kronor.

  Beslutet möttes snabbt av kritik från allmänhet, boende och vissa politiker, dels på grund av att delar av allmännyttan säljs ut till en privat aktör, dels på grund av bristen på transparens.

  Folkinitiativet startade i mitten av juni efter att affären blev känd. Syftet är att samla in cirka 9 500 namnunder-skrifter för att få till en folkomröstning om beslutet. Vid Vertex pressläggning hade 4 500 namn samlats in.
  – På två timmar gör de den största utförsäljningen av bostäder i Umeå kommuns historia. Det är just den demokratiska processen, att man inte berättat för medborgarna, som vi är kritiska emot, säger en aktiv i Folkinitiativet.

  Bernt Andersson, styrelseordförande i AB Bostaden, menar att han lät bli att berätta för allmänheten eftersom det var en känslig affär som kunde skapa onödig oro om den skedde i det offentliga. Han ångrar inte tillvägagångssättet.
  – Det andra alternativet hade varit att gå ut och tala om för alla att vi tänker sälja, och då skapa en debatt i alla bestånd, säger Bernt Andersson.

  Studentkårerna i Umeå skrev i samband med beslutet i somras en debattartikel i Västerbottens Folkblad. De hävdar att studentbostäderna måste stanna hos Bostaden, eftersom allmännyttan har ett socialt ansvar som ger trygghet.

  Kårerna menar också att affären kan leda till sänkt standard på underhåll, högre hyror, och att Heimstadens inkomstkrav på tre gånger hyran kan göra att många studenter inte har råd att bo kvar.

  Heimstaden har tidigare fått kritik av studenter i andra delar av landet. I Flogsta, Uppsala, har studenter vittnat om täta hyreshöjningar, slitage och kalla lägenheter. I början av året meddelade Heimstaden att 2000 studentlägenheter i Flogsta eventuellt skulle göras om till vanliga bostäder.

  När Vertex pratar med Patrik Hall, Heimstadens vd, garanterar han att inga studentlägenheter i Umeå kommer göras om till vanliga bostäder, eller få chockhöjd hyra. Inkomstkraven innefattar inte heller studenter. Det räcker att visa att man är inskriven och antagen på universitetet.
  – Vår klara målsättning är att bibehålla alla de här studentlägenheterna. Det kommer inte ske någonting för de som bor där i dag varken när det gäller hyra eller kontrakt.

  AB Bostadens styrelseordförande Bernt Andersson, samt AB Bostadens vd Jerker Eriksson, har efter försäljningen polisanmälts två gånger för brott mot aktiebolagslagen. Även ett flertal överklaganden av kommunfullmäktiges beslut att godkänna AB Bostadens försäljning har gjorts, ett av dem av representanter för Folkinitiativet. Kommunstyrelsen yrkar på att Förvaltningsrätten ska avslå alla överklaganden.

  Förvaltningsrätten uppger att beslut i bästa fall kan tas mot slutet av oktober. Det beslutet kan parterna sedan överklaga till nästa instans. Mycket pekar då på att den rättsliga prövningen inte hinner bli klar före den 15 november, vilket enligt Förvaltningsrätten skulle kunna innebära att avtalet om försäljningen kan förfalla. Men än är ärendet alltså långt ifrån färdigbehandlat.

  Läs längre artikel i Vertex nr 7-2017
  Läs även: AB Bostadens överlåtande till Heimstaden skjuts upp

  Vendela Wikström

   

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Joakim Pinto Cárdenas, Trolle Frankenberg, Ville Ledje, Erik Dunbäck Pekkari och Marcus Lenndin läser alla civilekonomprogrammet och bjussar på många tips till alla nykomlingar i Umeå.

  ”Jag ville bara kasta
  mig in i något nytt”

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se