– Nu kommer jag att använda en veckoplan och pomodorometoden, säger Ruth Haberberger, student från Tyskland, efter en föreläsning som gjort henne mer studiesmart.

På föreläsningen Studieteknik – bli studiesmart(are) och lyckas bättre med studierna får studenter tips på hur man övervinner bristande rutiner och lathet. Kursen är återkommande, arrangeras av Studieverkstaden, Umeå universitet, och hålls i UB.

Maximilien Dusautois.

Ruth Haberberger, internationell student från Tyskland, och Maximilien Dusautois från Frankrike, läser behörighetsgivande kurs i svenska och har den här dagen sökt sig till kursen i Studieteknik. Det svåraste, tycker de, när det gäller studier är att planera deras tid.
– Pauser kan också bli lite för långa, lägger till Maximilien.
– Tio minuter av jobb och en timmes rast, säger han och skrattar.

Föreläsaren Susanne Hörnquist berättar om olika metoder som hjälper till att nå bättre resultat. Pomodorometoden är en av dem och innebär att man strukturerar arbetspassen och gör ett litet uppehåll mellan dem. Denna metod kommer både Ruth och Maximilien att testa i framtiden.
– Att göra en veckoplan skulle också vara intressant, säger de.

Det finns olika sätt att lägga upp sin tid. Susanne Hörnquist berättar om dem och rekommenderar att använda några länkar där man kan skapa en plan som passar just för en.
– Att planera och organisera, sätta mål och hålla deadline efterfrågas på arbetsmarknaden, säger Susanne Hörnquist.

Planeringen handlar om något större än bara studier. Det är lika viktigt att lägga upp rutiner så som att vakna på morgonen och äta mål, enligt föreläsaren. Om man skapar hållbara strukturer då blir det lättare att hålla balans i livet.

De föreläsningar som Studieverkstaden arrangerar är anpassade efter efterfrågan. Institutioner kan också boka en föreläsning som riktar sig till studenter på ett visst program. Föreläsningarna ges oftast på svenska. De som studerar på engelska är också välkomna att kontakta Studieverkstaden. Förutom föreläsningarna kan man få hjälp genom att skicka frågor via mejl, komma på drop-in-tider, boka individuell handledning eller kolla in webbsidan.

Tisdag den 20 februari ges en lunchföreläsning om hur man strukturerar sin akademiska text och med jämna mellanrum under våren ger sedan Studieverkstadeen sedan fler föreläsningar om studier och studieteknik.

Text och foto:
Viktoriia Timokhova