22 January, 2019

 
 • Ruth Haberberger har blivit en aning mer studiesmart.
 • Maximilien Dusautois.
 • amtel_250x87_NY
 • menskoppen
 • Här ges konkreta tips
  för vassare studieteknik

  Publicerad 19 februari, 2018

  – Nu kommer jag att använda en veckoplan och pomodorometoden, säger Ruth Haberberger, student från Tyskland, efter en föreläsning som gjort henne mer studiesmart.

  På föreläsningen Studieteknik – bli studiesmart(are) och lyckas bättre med studierna får studenter tips på hur man övervinner bristande rutiner och lathet. Kursen är återkommande, arrangeras av Studieverkstaden, Umeå universitet, och hålls i UB.

  Maximilien Dusautois.

  Ruth Haberberger, internationell student från Tyskland, och Maximilien Dusautois från Frankrike, läser behörighetsgivande kurs i svenska och har den här dagen sökt sig till kursen i Studieteknik. Det svåraste, tycker de, när det gäller studier är att planera deras tid.
  – Pauser kan också bli lite för långa, lägger till Maximilien.
  – Tio minuter av jobb och en timmes rast, säger han och skrattar.

  Föreläsaren Susanne Hörnquist berättar om olika metoder som hjälper till att nå bättre resultat. Pomodorometoden är en av dem och innebär att man strukturerar arbetspassen och gör ett litet uppehåll mellan dem. Denna metod kommer både Ruth och Maximilien att testa i framtiden.
  – Att göra en veckoplan skulle också vara intressant, säger de.

  Det finns olika sätt att lägga upp sin tid. Susanne Hörnquist berättar om dem och rekommenderar att använda några länkar där man kan skapa en plan som passar just för en.
  – Att planera och organisera, sätta mål och hålla deadline efterfrågas på arbetsmarknaden, säger Susanne Hörnquist.

  Planeringen handlar om något större än bara studier. Det är lika viktigt att lägga upp rutiner så som att vakna på morgonen och äta mål, enligt föreläsaren. Om man skapar hållbara strukturer då blir det lättare att hålla balans i livet.

  De föreläsningar som Studieverkstaden arrangerar är anpassade efter efterfrågan. Institutioner kan också boka en föreläsning som riktar sig till studenter på ett visst program. Föreläsningarna ges oftast på svenska. De som studerar på engelska är också välkomna att kontakta Studieverkstaden. Förutom föreläsningarna kan man få hjälp genom att skicka frågor via mejl, komma på drop-in-tider, boka individuell handledning eller kolla in webbsidan.

  Tisdag den 20 februari ges en lunchföreläsning om hur man strukturerar sin akademiska text och med jämna mellanrum under våren ger sedan Studieverkstadeen sedan fler föreläsningar om studier och studieteknik.

  Text och foto:
  Viktoriia Timokhova

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Joakim Pinto Cárdenas, Trolle Frankenberg, Ville Ledje, Erik Dunbäck Pekkari och Marcus Lenndin läser alla civilekonomprogrammet och bjussar på många tips till alla nykomlingar i Umeå.

  ”Jag ville bara kasta
  mig in i något nytt”

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se