– Jag åker dit som representant för Umeå studentkår och det är en hedervärd roll att ha i en sådan kontext. Det säger Henrik Bjelkstål som kommer att vara fanbärare under Nobelfesten den 10 december.

Henrik Bjelkstål är informationssekreterare vid Umeå studentkår sedan 2011. Innan dess var han under flera år bland annat annonskonsulent på Vertex.
Tisdagen den 10 december tar han på sig frack, väst, handskar och fluga för att bära fanan med Umeå studentkårs emblem under Nobelfesten. Ett uppdrag som även inkluderar en biljett till den omtalade efterfesten Nobel Night Cap.
– Folk säger att Nobelfesten är festernas fest, så den kommer nog slå alla mina hemmafester, säger Henrik.
Studentdeltagandet på Nobelfesten koordineras av Stockholms studentkårers centralorganisation och varje år finns två externa platser tillgängliga för kårer och sektioner utanför Stockholm.

HENRIK FICK TIDIGARE i höst ett mejl med erbjudande om möjlighet att vara med i en utlottning för dessa två platser. Umeå studentkår beslutade att ansöka i Henriks namn och slutligen kom beskedet att han ska medverka på Nobelfesten.
– Det kändes jätteroligt.  Att få nobelpriset är en av de finaste utmärkelser man kan få som forskare och det känns roligt att få representera Sveriges studenter under prisutdelningen.
”Hela Nobelfesten kommer ni vara finklädda, gå raka i ryggen, le, vara trevliga och stå i rampljuset, detta kommer vara varmt, stressigt och påfrestande.”
Så beskriver arrangören arbetsdagen för de fanbärare som finns på plats under Nobelfesten.
– Det är mycket att tänka på. Flaggan ska bäras i 50–60 graders lutning, man ska hålla två meters avstånd till den framför och man ska höja fanan varje gång någon av pristagarna ska hålla sitt tal. De säger även att man ska dricka mycket vatten. Och efter man gjort det, dricka ännu mer.

FANBÄRARNA KOMMER ATT bära handskar med gummiinlägg, som ett par trädgårdshandskar, för att inte tappa greppet om stången. Skulle olyckan ändå vara framme finns ytterligare en säkerhetsåtgärd.
– De kommer fästa stången runt handen med så kallade kattstrypare, så om någon svimmar eller tappar taget så kommer flaggan inte falla på någon av gästerna.

FÖRBEREDELSERNA ÄR tämligen omfattande. När Vertex pratar med Henrik har han redan varit på ett informationsmöte i Stockholm och ska ner ännu en gång för genrep innan det är dags för Nobelfesten. Och det verkar vara ett påfrestande uppdrag. I det 16 sidor långa häftet Nobelfesten 2013 –Fanborgsinstruktion kan man läsa: ”Även ni som inte svimmat i hela ert liv kan svimma den här dagen. Det händer minst tre personer varje år.”
– Allt kan hända, så lite nervöst är det, säger Henrik Bjelkstål, som också rekryterats att fixa en Nobelrapport på vertex.nu.

TEXT OCH FOTO:
ANDERS SAMUELSSON